申請緊(申請中)加拿大Stream A / path A嘅入黎一齊討論下

180 回覆
16 Like 3 Dislike
攞左PR先讀
報左2間學校graduate certificate,希望最後唔駛用到
Admin可唔可以正視下個group比人騎劫哂既問題 成班連學校都未揀定既人入哂黎討論揀邊間學校/點申請sp同你開group既理念完全唔同
我以為自己入錯group
睇chat history感覺十個有八個都唔喺加拿大
我想知如果我apply Quebec既大學讀master
仲可唔可以用stream A?
因為佢話 intend to live in Canada, in any province or territory other than the province of Quebec
但 designated learning institution又有Quebec既大學
有冇人知道申請sp財力證明嗰度,淨係去銀行嗰度整張財力證明就得?係唔係一定要show埋幾個月嘅交易紀錄?
租house定condo?
我其實pin過 但係唔知bug咗定比人unpin咗 我會再搞搞佢 不過唔知大家係唔睇定無視咗 我唔想咁mean要限制話題限制講野 希望大家會自律 去番適當嘅gp問問題

都係果句 做番好個分流 避免太多重覆問題
上面幾個問題我都唔係好清楚 但係我建議你地可以去加登同楓之谷問 佢地專業啲 答到嘅我會答
1. 地區安唔安全(google下以前啲新聞有冇發生過槍擊案之類,唔建議住Yonge ST(Toronto)同north surrey (Vancouver)
2.租金比其他同區貴唔貴
3.同landlord 一齊住?如果係,要問埋包唔包括洗衣機同埋煮食爐,仲有水電等
4.需唔需要車位
5.heater夠唔夠熱,冬天會唔會凍撚死你
6.有機會就觀察一下鄰居咩人多

暫時諗到咁多
想問如果如果個pgDip話自己係one-year diploma 但係個program length 係九個月
咁符唔符合stream a 第三項既at least one year。
例如BCIT個"Geographic Information System (Advanced Diploma) -1 year" 既program length 實際係九月到四月 兩個semester。
咁到底算唔算等於at least one year
想指教一下 如果我報dli入面全online 一年postgrad course 只要我後半年入加國都符合stream a?
記得留意返申唔申請得切study permit儲夠最少一半時間係喺加拿大境內完成
想請教一下online course有冇得申請入境study permit ga? 好驚讀完先話唔符合stream a
我嗰陣apply咗online program個staff有問過我要online定regular 話括號寫明online嘅就唔能夠申請study permit
雖然我係報diploma但你最好都係問清楚學校先
巴打有我都有興趣,求介紹@HighPiero
想請問如果16年degree grad
計劃22年頭係香港讀一個post grad dip
之後再係CA讀一年既post grad dip
符唔符合stream A?
Postgrad dip同postgrad cert分別其實大唔大
見有啲科剩係得postgrad cert會唔會冇人認可?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞