申請緊(申請中)加拿大Stream A / path A嘅入黎一齊討論下

180 回覆
16 Like 3 Dislike
人地一早去左啦
學費+生活費要40萬先穩陣喎
同埋好似要俾proof證明你夠錢俾學費+生活費先批學簽
最擔心係呢樣
或者到時問d親戚朋友睇下借多幾個黎頂一頂
順手想問問如果成功入學
讀書去做part time有無咩時數限制既?
20 hr/週,假期可全職
我都三十幾,打算 Stream A 讀 2 年 diploma 或者 bachelor
但總係擔心個 5 年內畢業問題
睇左 d 申請文件唔覺佢係要有張 Cert 出到黎先申請得
係咪只要我證明到幾月會畢到業
就算我讀緊 final semester 都已經可以 apply stream A?
off-campus max 20 hours per week, FT during scheduled breaks
on-campus job no limitation (so apply for all on-campus jobs if you think you are suitable for the position)
問d親戚朋友睇下借多幾個黎頂一頂

好呀 自製學貸都係一個方法
想問下如果當年會考無5科合格,只係得HD同top-up degree畢業既話,申請讀兩年既diploma既話係應該俾邊個成績表?

no ar, need 畢業證書
be patient la
give HD + top-up degree la
but may need to do ECA for college to assess your credentials
ching 條link update左?
我想john, apply緊2022 Jan入學
So HD + topup degree is fine for apply diploma course?

因為佢d學校都係講要會考5科合格
認真答你,主要係睇間college要求,香港人黎講多數情況報 Diploma 係要睇 DSE 成績。就算你有HD , asso degree, topup degree, bachelor degree 定master都好,佢地唔會理。

你嗰學歷可以報到 post grad diploma, 如果可以既話你個 topup degree 去 WES 做咗認證先。但喺加拿大讀一年post grad diploma 行Stream A path ,本身要有5年內香港大專畢業。

唔建議搵agent 我都係DIY
唔講巴打...

但因為我唔係近呢5年畢業,所以無得行一年既post grad diploma, 所以只可以搵兩年既diploma讀.....
應該係呢條link無變呀
https://t.me/joinchat/AIYq9aN0moQ3ODkx
日日都好多人入黎

不過我開呢個group係為咗比人交流申請緊stream A嘅文件內容
好多其他大group都係討論黎加拿大讀書 好難搵到已經申請緊或者就快申請嘅人 問問題推到唔見哂無咩人答到 所以先開呢個group分流

唔係針對你千祈唔好介意但係最近個group都係多咗好多人問study permit 、申大學、study plan嘅問題
所以我都想順便解釋一下 :

Stream A 係喺加拿大嘅大學大專畢咗業用黎申PR嘅途徑,唔係申你黎加拿大讀書嘅。

要黎加拿大嘅第一步,首先要搵加拿大嘅學校(兩年制或以上並確保喺DLI list入面 This link: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/prepare/designated-learning-institutions-list.html )

當你比學校收咗,你有封確認信就可以去申請study permit, 此為第二步。 而你申請study permit, 需要寫study plan, 做身體檢查等文件。而我建議順便考埋ielts先過黎,咁就唔洗讀英文預備班,慳錢慳時間。(ielts有分academic 同general, 申學校用嘅係academic; 申pr係要考general 。所以申請pr要再考過,而成績兩年內會過期)

當你加拿大讀完書畢業喇,有哂成績表畢業證書,你就到第三步。呢個時候你就可以入黎呢個谷,應該有哂懶人包教哂你點用stream A申請PR了

BTW想搵關於study permit / study plan嘅問題 請稍移玉步去啲大group 果度應該有哂懶人包同流程。做返好個分流,等大家都問到問題,避免過多重覆問題,唔該哂
想問下有無大grp 條link, thank you
不如喺個group度講同pin咗佢啊
Link就唔貼喇 同啲谷主唔熟但係你喺FB YouTube search 楓之谷 或者 加登 有大把分好哂類 SP/OWP/stream AB等等幾千人嘅谷你可以join
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞