自己起VPN server 討論

240 回覆
16 Like 30 Dislike
IPSec 多數係用鵝 難 set up 唔識 osi 同 ip xfrm
100%唔建議外行人自己起server
仲要係VPN server 呢啲嘢
又一個唔考慮maintenance cost嘅例子
我覺得咁樣會貴過一個月幾美
又cloud又main
仲要一定唔夠安全
純粹為咗上網留言用途嘅話
唔太建議自己起vpn
hosting公司派獨立static ip
static ip跟死一部server
起底嘅風險比較高
外唔外國都係咁樣話
其實server嗰到仲要搞security嘢 唔係起咗VPN就完
你比嗰幾鎂唔係單純借人地個VPN
比google 知道哂你去咩website問題不大,
dns resolver係冇能力知道client係dns resolver定真正用家
用8.8.8.8問題係個protocol係plain text, 係人都可以hijack個request

應該係用dns over tls / dns over https
https://dns.google/dns-query
dns.google
用咩協議先?
唔想用腦咪裝隻pivpn自己揀 openvpn/wireguard
或者跟google outline咁 step by step

oracle揀啲近server, eg. 南泡/日本
利申好早已經開左
因為用黎做vpn 個出入data一定大
除時用用下停埋

利申,連email 都自己host

但我覺得VPN真係應該比人賺
用邊間都一定好過自己host
最怕你個VPN比對家hack埋
連登入密碼都比人知道埋
仲要做埋對家既免費proxy server
慘過做雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞