[7月新番][漫畫/web/文庫] 現實主義勇者的王國重建記 (建國系異世界)

484 回覆
14 Like 5 Dislike
佢可唔可以整得冇咁尷
之前D梗又係尷到仆街
佢教人多糖多油咁整 唔教簡單平方法
好彩尋晚諗住睇都係瞓教算睇到我肚餓
所以我都唔講整現代兵器。喺有魔法的世界觀,連物理都未必同現實世界一樣,現代兵器係唔係真係咁有威力我非常懷疑。

不過如果玩現代科技結合魔法,令魔法運用更簡單便利/現代軍武更適合魔法世界,咁就有搞頭。
男主都係文科仔嚟
根本講唔到個原理俾人聽
其他作品一穿越就現代化哂其實好唔合理
閃光彈, 土製炸彈依啲其實好易整,除非異世界冇地球嘅金屬
可唔可以劇透下發生咩事?
睇緊文庫版第4卷左右
屌想睇作地跟住食咩食到咁大反應但停左係呢個位
巴打確定異世界基本物理=現實世界? 異世界物理法則可以做到現實世界火藥?

仲有喺魔法呢樣外掛存在下,呢d嘢會唔會比簡易土製武器更有效率好成疑問。
含劇透
大佬易整還易整
無啦啦叫我整粒閃光彈出黎我都要去google一大輪睇下d細節位啦
魔法唔係人人都識用,但炸彈、閃光彈人人都可以掉,人人都可以用「火魔法」
啲魔法師啲護罩通常唔包腳底,整個土製地雷就收得佢皮

的確一個水魔法師就可以秒殺火繩槍依啲垃圾火器,但掉個鹼金屬彈就可秒返佢轉頭。
thx
d 講國家打仗嘅小說/漫畫
好中意捉Q 走d 主要角色,尤其女角
魔彈之王,皇帝聖印(?)
我係比較想輕鬆咁睇種田文。
知道劇透我可以繼續睇落去
理論上的確無錯既
火藥令到一個普通人都有能力殺到一個長期練習既人,以個都係終結左中世紀既封建階級
但同樣既問題就係點樣普及同大量制造先係重點,以點好多人都唔記得
仲有大家唔好忘記現代火藥原本用途:用來移山開路,炸碎石頭做建築材料。異世界有比火藥更好用的魔法下,日常建設又使唔使出動到火藥?搵過識火/爆炸魔法的法師,甚至可能連炸藥都唔使,直接用魔法“變”物質出來都仲得。

喺有魔法,同魔法似乎好好用的情況下,科學同科技定位會變成“將魔法普及化”,將魔法同科學兩者結合。例如假設魔法師要念咒,集中精神先出到魔法。科學同科技就變成做一種device(e.g 魔法手槍,魔法突擊步槍)去幫人做佐呢2 parts,只要提供魔力,通過device轉換,普通人就可以好似魔法師一樣出到火魔法。普通人唔夠魔力?唔緊要,魔力來源唔一定來自人本身,可以直接由自然界攞都得嘛。

總之一有魔法的異世界,就冇可能直接將現實世界的一套套落去。
唔會,打交全程後宮負責
轉生異世界 第一樣要現代化嘅野 一定係沖水馬筒
異世界可能有“將污染物,排池物清理”魔法,比沖水馬筒更方便衛生
本來諗住又係垃圾異世界 但又幾好睇
喺同到動物溝通嘅妖狼面前
表現活扯章魚
黑肉:
見到章魚一臉嫌棄
炸完之後聞起來真香
見到牛蒡話喺森林咩都要食
見到蟲就驚
有既
以類劇情通常會變成識用魔法=貴族,唔識用既=平民
最後平民會用火藥去對抗貴族

但講返轉頭小說其實有用移山開路解釋以點
仲有其實呢d劇情全部有根本問題:平民可以做的,貴族一樣可以做,而且貴族手上資源比平民多(平民唯一優勢=人力資源有機會比貴族多,但有魔法呢個unknown/作者專攞來開掛的灰色地帶影響下,人力資源可以佔幾多優勢?),要做起來可以比平民更兇狠。

如果正常一點腦袋貴族,最後會係同時集魔法同科學兩者之長,互補不足,相對地只有科學同科技的平民唔會係對手。但大家都知劇情關係,幾乎所有貴族都係扮壓迫平民的蠢蛋,連正常,彈性一點的思維都唔會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞