[7月新番][漫畫/web/文庫] 現實主義勇者的王國重建記 (建國系異世界)

484 回覆
14 Like 5 Dislike

「哦哦,勇者啊!」被這種千篇一律的字句召喚至異世界的相馬一也的冒險──並未展開。將自己的富國強兵之策獻給國王之後,國王居然直接將王位禪讓給相馬!而且國王的女兒還成為相馬的未婚妻!?為了重建這個國家,相馬開始對外徵才,尋找具備自己所欠缺的知識、技術以及能力的人,於是共有五名人才出現在成為國王的相馬面前。他們到底具備怎樣的「跨界」能力!?這種現實主義的思惟,又會將相馬以及人民帶往什麼方向──革命性的異世界施政幻想物語,正式揭開序幕!

https://youtu.be/fyIpPaIdyJU

CAST

STAFF

http://genkoku-anime.com
呢套小說幾好睇
7月4 首播!

其實自己都唔係好期待
漫畫小説都有睇開所以啲劇情已經熟曬

不過見未有人post就支持下
劇情唔錯,漫畫小説都幾好睇
希望動畫引到啲人流

啲政治/謀略之類寫得唔錯
又有少少戰鬥/軍事/治國/經濟咁,幾豐富

睇完有少少想揾本《君王論》睇睇
睇睇下作者喺咪鳩up
lm
隔離王國都未係
好似公國黎咋
點建國法?
主角謀略好勁定點
冇記錯係公國
但係都算個大陸入面嘅大國
不過去都主角嗰陣已經開始衰落
放得太多資源落軍事到

其實冇主角都未必會打輸
不過可能贏到都得返半條命,隨時畀其他國家吞埋
本身冇主角嘅話就嚟饑荒
改革已有王國
軍權改革 內政架構改革
漫畫好正
D人樣同漫畫好似有d出入
可能根據文庫插畫
係 有合理描寫主角點衡量長遠得失
呢樣睇得出舒服

上面想指出唔係皇帝
睇得好*
謀略唔差
主角係地球畀人召喚過去
設定係話佢係文科生,熟歷史同政治
同埋成日用 馬基雅維利 本 君王論 啲概念(其實應該作者自己熟)

另外主打用人為才
大部份時間都係主角有某啲概念
再喺嗰個世界搵適合嘅人去發展

動畫應該頭1,2話就會講佢公開召集人才
主角叫全國人民如果覺得自己任何方面出眾
無論幾無厘頭都好,只要有信心某能力係最top,都可以去揾佢
用獎金吸引多啲人,等佢可以諗有冇方法應用到
即係主角冇武力?
冇乜
有個控制物品嘅能力
主要都係用嚟做下偵測
仲有畀主角work from home
其實係套用返現代既做法落去
反正你拎住現代果套返去中世紀你都會成個諸葛亮咁
我欣賞佢寫公國果段真係寫得幾好
LM
都要你本身有相關知識先得
主角重要由中世紀到現代史都識
重要識得應用番出嚟

有個位幾好,就係主角唔係真係乜都識
作者都有提過佢係文科生,所以啲科學野只係知皮毛
唔似其他轉生者咁個個都識自己整豉油味噌火藥咁

雖然我覺得佢啲知識都係超曬班
幾好睇
486雷姆的王國重建記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞