(乞食+冷門行業)做左物流業六年,你問我答

154 回覆
2 Like 0 Dislike
如果考個yellow belt返黎係咪無咩用
聽講今日MOL好多實習生wor

你又知
係咪咩post都人工低
sinotran請緊business analyst唔知試唔試好
聽講今日MOL好多實習生wor

你又知

fg入MOL係唔係人工好低

push
有無做船既巴打?
想問巴打點睇3pl既公司 見佢地請d mt都唔低pay同好似唔係ot到傻果隻
想問巴打點睇3pl既公司 見佢地請d mt都唔低pay同好似唔係ot到傻果隻

轉行啦,物流全港得38間公司賺500萬一年,好多3pl蝕錢,有d靠自置工業大廈做,頂爛市。嘉里十年如一日,浪費青春。
以前未有小三通大三通,做台灣水發過豬頭,依家大陸有齊配套,客戶又壓到物流價錢好盡,大家又無聯盟機制。

除非做大公司DHL ups 順風個類,人工都係2xK,否則做細公司長期被壓價。一係做個體戶司機,否則千祈唔好入行。

利申做左1x年,花紅年年縮。
咁辛苦,人工又低,點解樓主唔轉行?
呢份工前景如何?

前景? 航運業不斷萎縮緊。
雖然話呢行唔可能會被淘汰左/無左
但香港既吞肚量一年比一年低
行業既人工比十年前完全無升過,一樣係咁低

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

傻豬黎嘅,我就係3年前30歲果陣痛定思痛,去讀書轉行,呢行根本on9,30歲先係男人嘅黃金期,唔好浪費時間

轉邊行?讀乜轉?

唔講太多啦
講真讀咩做咩睇自己啦,如果當初讀錯野,迫於無奈都要再進修下㗎啦,出面是但一行都可以好過物流,除非你有啲家底,做到熟左個行程識到人就自己買車做埋運輸,就可以喺呢行發到圍,如果唔係到你40歲你讀撚到碩士想轉行都無人請你,同埋呢行好講關係,自問擦鞋一般真係升個senior 都要等到2036,最撚慘係人地一聽到你做物流就諗到你係幾無前途,溝女都無自信,溝唔到女屌唔到閪,連做男人嘅自信都無埋
走啦,大把世界等著你

同路人金句,唔好做依行。同學各行各業都搵到2x到4xK,只有物流搵最少。好可悲。

因為全行賺唔到錢,我自己尾水入去,頭幾年好好景,一年收4個月花紅。然後地價由4蚊升到10蚊,但倉租唔敢點加,一加同行就頂爛市搶,margin可想而知。forwarder更慘烈,以前個體戶都開到,現在大企業唔蝕都偷笑。
物流通宵撚LM
以前未有小三通大三通,做台灣水發過豬頭,依家大陸有齊配套,客戶又壓到物流價錢好盡,大家又無聯盟機制。

除非做大公司DHL ups 順風個類,人工都係2xK,否則做細公司長期被壓價。一係做個體戶司機,否則千祈唔好入行。

本身仲以為物流呢行未來有得做睇黎真係錯覺
做左科記三年
我個間就算輕鬆既
但人工真係
所以年頭走左
廢青緊
岩岩做左半年某中型科記sales
老底13k 我唸keep住依一年連雙糧commission都有15k既
依行真係夕陽產業
大陸果邊越黎越完善 價錢又平
又勁多公司nominate晒
我搵親都係free hand客
有質素既舊客上司攞晒
宜家仲要無人入行 我都係唸住做一年儲下sales經驗 再轉行
巴打們有無意見比下細佬
見到巴打話想入行科記sales
可以試下去我公司send cv 你正正常常 白紙都請 但要勤力
見到巴打話想入行科記sales
可以試下去我公司send cv 你正正常常 白紙都請 但要勤力

邊間呀

push

Black belt 先叫有用
唔係張cert 有用
而係你做過咩projects 有用

本身仲以為物流呢行未來有得做睇黎真係錯覺

有得做係速遞
可憐既我做緊bank back office 得 11k
仲諗住今星期開始send cv 搵份高d既office做
仲諗住試下trading/ shipping/air export呢類工作 睇下會唔會搵多d
點知你地講到同我依家份人工差唔多
搞到我都唔知轉唔轉好了
PS.asso仔 only
apl logistic既key account位點睇?

間公司管理得唔錯, 有得做,
係物流有競爭力

key account 跟客, 做report, 跟鑊氣嘢. 頂得順咪做.
話事既係Key Account Manager.
之前嗰份底薪得11k 之後要靠OT錢先16~17K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞