(乞食+冷門行業)做左物流業六年,你問我答

154 回覆
2 Like 0 Dislike
咁辛苦,人工又低,點解樓主唔轉行?
呢份工前景如何?

前景? 航運業不斷萎縮緊。
雖然話呢行唔可能會被淘汰左/無左
但香港既吞肚量一年比一年低
行業既人工比十年前完全無升過,一樣係咁低

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

航運業廢得好緊要,你睇Pacific Basin就知
我做office leasing,最近睇到好多shipping firm係灣仔搬去黃竹坑,搬過間shipping 公司,個老細都話呢行越黎越難做

唉但照計船運無乜機會被淘汰, 係好重要既行業

行頭差係因為各行各業經濟差

始終呢一行生意好壞係完全被動

不過做船公司都分好多種既
如果做chartering / ship management 既人工都唔會差得好多
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

我做office leasing,最近睇到好多shipping firm係灣仔搬去黃竹坑,搬過間shipping 公司,個老細都話呢行越黎越難做

如果做chartering / ship management 既人工都唔會差得好多

乜係ship management?
樓主咩學歷?

ive+top up

係咪Ive TLS師兄弟
好多朋友都轉曬行,裝修機場
留係forwarder一隻手數得曬
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

岩先識人去左呢間,人工加好多wor
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

樓主點睇AIR EXPORT

穩定,無船咁霉

fg入職都有20+老底

但ot到仆撚晒街無晒生活

姐係你想搵份人工高d,又一樣9-6, 比你hea 既工?
樓主點睇AIR EXPORT

穩定,無船咁霉

fg入職都有20+老底

但ot到仆撚晒街無晒生活

姐係你想搵份人工高d,又一樣9-6, 比你hea 既工?

Air export即係機場貨運返工?
做過某日資forwarder
紅日都有時要返 [bomb
人工由$10,000加到$10,100]
即遞信走
宜家返正苦低級文員仔
幾時轉行?

利申: 同行
幾時轉行?

利申: 同行

做飛機定船?

船公司黎講人工算最高既一間
但黎緊會三合一,日本三大船公司合拼
所以有機會大規模裁員+大屠殺
好自為之
你Fresh Grad?
Dhl global forwarding Mt 點睇 fg 做唔做得過?

令外絲打你有無高登ACC?
如果有你可以係高登PM我
想同你傾多D關於MO_既野
Dhl global forwarding Mt 點睇 fg 做唔做得過?

做得過既, 但MT一向唔會咁易請到你
相對要求高
點睇IVE 航空及環球物流高級文憑
點睇IVE 航空及環球物流高級文憑

想乞食咪讀囉
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

傻豬黎嘅,我就係3年前30歲果陣痛定思痛,去讀書轉行,呢行根本on9,30歲先係男人嘅黃金期,唔好浪費時間
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

傻豬黎嘅,我就係3年前30歲果陣痛定思痛,去讀書轉行,呢行根本on9,30歲先係男人嘅黃金期,唔好浪費時間

轉邊行?讀乜轉?
邊間船公司呀
我都做緊船公司 巴打邊間?
做個船公司sales仔
計埋m記都 花紅雙糧都有俟近20k一個月
但下個月唔做了
做個船公司sales仔
計埋m記都 花紅雙糧都有俟近20k一個月
但下個月唔做了

壓力大唔大?

我做某間今年比人cut晒福利既liner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞