(乞食+冷門行業)做左物流業六年,你問我答

154 回覆
2 Like 0 Dislike
利申: 係某船公司做緊,亦曾經做過Forwarder

物流業真係一個偏為冷門既行業
你極少會見到高登仔做物流,衰極都會去做IT/Lab等等
呢一行永遠都唔會有HEA工,而且人工同工作量係永遠成反比。
而公司請番黎既人手永遠都唔會鬆動,人人都必定要做足成日野+OT

當市面其他行業Fresh Grad,白紙一張既人工已經升到15-16k既時候
我同你地講我做撚左六年而家先岩岩底薪15K (連埋花紅17.5-18左右啦)
可能你地會覺得我人工低得好撚誇張,但我同你講係呢個乞食行業仲大撚把人拎緊10~12K左右

而物流業既起薪點只有10000左右, 我相信今時今日隨左物流呢行垃圾行業外,無工Fresh Grad起薪點得10000

有乜想問可以問我
請唔請人
Forwarder人工低,靠ot錢
有時禮拜六日都要返工
正常都無人想做
咁辛苦,人工又低,點解樓主唔轉行?
呢份工前景如何?
請唔請人

呢行係非專業工種
有手有腳大把工你做,亦一定會請,以我做過既船公司為例
基本上入職係完全無要求,隨非你毒到不似人形,見工講野疾下疾下咁
去Jobsdb搵下啦,logistic工種員工流失率太高又低人工,長期都缺緊人。
Forwarder人工低,靠ot錢
有時禮拜六日都要返工
正常都無人想做

好彩我係朝9晚6五天工作
而家公司間中會有ot,加班費唔講幾多了,講左會比人起底
總之得唔夠100蚊個鐘啦

IT始終係一行Professional
人工高係應份
呢份工前景如何?

前景? 航運業不斷萎縮緊。
雖然話呢行唔可能會被淘汰左/無左
但香港既吞肚量一年比一年低
行業既人工比十年前完全無升過,一樣係咁低

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩
樓主咩學歷?

ive+top up
見得到冇前景 幾年轉左科
其實好想試船公司
見得到冇前景 幾年轉左科
其實好想試船公司

船公司通常無forwarder咁多ot (但某d部門仍然會有極多ot, 例如doc dept)
而且船公司人工比forwarder低
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

航運業廢得好緊要,你睇Pacific Basin就知
我做office leasing,最近睇到好多shipping firm係灣仔搬去黃竹坑,搬過間shipping 公司,個老細都話呢行越黎越難做
呢份工前景如何?

而且我老了,30歲
轉行又要學過晒D野好煩

航運業廢得好緊要,你睇Pacific Basin就知
我做office leasing,最近睇到好多shipping firm係灣仔搬去黃竹坑,搬過間shipping 公司,個老細都話呢行越黎越難做

唉但照計船運無乜機會被淘汰, 係好重要既行業

行頭差係因為各行各業經濟差

始終呢一行生意好壞係完全被動
講到咁惡劣 點解仲做緊?
(有朋友做shipping clerk 7500 人工

唔想從頭讀書再黎過轉行

7500人工係乜公司?
痴線,補個ive轉工程都萬6起啦
樓主點睇AIR EXPORT

唔想從頭讀書再黎過轉行

7500人工係乜公司?

做銀行都高D人工唔係咩?
好似係distributor 唔太記得
痴線,補個ive轉工程都萬6起啦

無得同工程比啦

工程咁pro
樓主點睇AIR EXPORT

穩定,無船咁霉

fg入職都有20+老底

但ot到仆撚晒街無晒生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞