拉Lan 線入房卡住

169 回覆
9 Like 79 Dislike
其實睇你有咩吸塵機頭
我係駁去條膠水喉
用bluetac 攝虛位
搵時間坐低思考下手頭上有咩架生慢慢做
得部dyson
你咁樣搞兩日你自己人工都輸埋啦⋯⋯仲要搞唔掂
樓主條舊線仲係度嗎?Lan線無訊號/得100Mb 經常係因為個水晶頭打得唔好,線材問題機會較細
好似樓上咁講,搵架network cable tester試下先,睇下8條芯有冇全部駁通,8盞燈無著晒就重新打過水晶頭試下
我估裝修佬唔會咁衰用cat 5掛,但好多電氣師傅識拉線,但打水晶頭手工好差,求其打完又唔test 下,番手幾次都係失敗
就連寬頻師傅都好多呃飯食,問佢點解咁慢,淨係識叫你換router / 重新拉線
點都好,希望樓主成功
舊線我已經掹咗出黎,無得用黎做引線
我而家聽完大家意見應該係個頭夾得唔好,不過都唔緊要,暫時我網絡用到,其實全wifi 仲快咗(計之前舊線行得100mbs)

我都係本住唔得就用wifi 既心態,所以先試下自己動手,整到固然開心,整唔到都無所謂,都係得閒先整下
都係得閒先整,又唔係專登放假整
純粹自己試下得唔得,當經驗
1. 舊線拉條新線係保證條路通冇野頂,正常光纖幼過CAT5,所以空間應該是夠換
2. 舊線拉新線都拉斷線,好大機會係手勢問題
無問題 照用
拎住個吸頭 搵下屋企有咩圓柱物
一個駁一個 由大到細
我就用膠紙同泥膠補中間d罅
都係睇你手邊有咩野
之前我試過駁吸塵機加大水樽做塵桶吸水
駁埋珍珠奶茶飲筒都試過
我果次都估唔到個吸力比我想像中勁
條繩無綁野反地心吸力咁自己去終點
重覺得自己好on9
之前身水身汗係度搵長鐵線響度督
響度死扭條鐵線想通過去都通唔到
開吸塵機條繩10米唔夠一分鐘就到
有過路箱都得?
搏下無壞
我原本無左條引線都預收皮
後尾一試個吸塵機先知d吸力唔細
開頭用幼棉繩綁紙巾試過一次
條棉繩頂唔順又拉到半路斷左
後尾用尼龍繩乜都無綁就吸左上去
第一次拉都係拉過龍
有條線無睇住尾拉過左
成抽照出返黎 再吸過條尼龍繩
幾順利拉左條天線加cat5e

過路箱既然你重聯絡到師傅
你咪問下詳細係去邊
如果吸力唔夠咪開埋其他制面搵泥膠/紙巾塞住條喉
加大返你主路吸力
得一個吸力源應該都問題不大
不過最好摸住吸塵機唔好比佢過熱
同埋唔好心急
好詳細,多謝解釋,得閒會試下
諗咗陣,想試下用吸塵機+水樽+飲筒
唔知work 唔work 呢
驚吸埋啲石仔入吸塵機整到壞埋就大鑊
睇你屋企有咩野
同埋要睇下條喉幾闊
都係盡量做到佢成個通道盡量密封
我最尾果段搵左屋企人d魚缸膠喉 同手指差唔多粗
吉入去跟住用blue tac圍住邊位
普通飲筒做尾可能個吸力唔夠
除非係珍珠奶茶d大飲筒
請問吸塵機個一邊點連條軟膠喉?
我拆左個膠防滑腳(唔記得係凳定拐杖粒的)
佢本身斜杯型 啱啱可以塞入吸塵機條管
我再響隻中間開窿塞膠喉入去
其實乜都執黎用
無咪最多犧牲d唔值錢既野
你有唔要膠手套都可以搵野響內裡撐起其中一隻手指
剪左手指最頭 下低又搵個廁紙筒撐住個形
跟手用膠紙 / 綁落個吸塵機個吸頭都得架
好似你自己開頭諗用水樽一樣
你有架生咪鑽個靚竉 無咪再諗計督
唔該晒,我過兩日得閒再試下
到時再update巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞