拉Lan 線入房卡住

169 回覆
9 Like 79 Dislike
no la邊有千大尺
我純覺得搞到咁複雜做乜,
咁打機冇計啦樓主自己都行緊100mb
如果換唔到,簡單d wifi全屋姐
你個條喉裡面依家係咪乜線都無??
冇得救架喇

我有fd以前係裝機佬佢都話舊線拖新線已經係最後大絕
cat6 線中間有條十字膠,好難穿舊喉架
同埋唔好喺度講mesh
mesh做唔到line of sight都係不如拉線

前年收樓
買左對mesh
阿媽喺廳,阿仔喺房
頭尾大概9米多d
阿仔拎入少少
媽同仔做唔到line of sight
入router睇已經個backhaul話係bad

所以之後拉左一晚線入晒三間房
宜家屋企所有有lan port嘅device都係插lan(包括部老任switch)

利申無線電佬
拉明線得唔得?
一野轟開塊牆
Wifi打機就好似jojo咁
有時食Za warudo,有時食King Crimson
我用緊個2千幾蚊嘅router,
屌佢老味隔一幅牆姐,已經跌到得返幾十mb,仲成日斷線
要轉返2.4G 先順
搞掂未 可以免費過黎幫你完工 (限16-35)女姓
我諗gg 了,問過裝修師傅有做過路箱
試吓開埋其他位置啲
電視天線位睇睇可能有希望

要搵過路位

就要叫人幫手聽聲

落穿綫帶督盡
再前後抽插

聽到噠噠聲個位就係個G點

開唔到就真.GG
而家問緊個裝修師傅個盒係咩位
你睇完師傅陳段片
棉線果段其實唔一定吹 可以吸
我早排都自己拉舊線
不過條駁腳線拉斷左
真係企左響度
後尾都係尼龍繩加吸塵機引線
條喉無垃圾成個過程意外地順利
係個過程搵左好多騎尼方法駁條吸塵線路落喉
拉明線
我而家諗住全部行mesh 算,書房電腦都係做野,唔駛咁快都得
打機就係廳玩console 插lan 線
我個位係書枱(房)同電視櫃(廳)下面
吸塵機入唔到

都多謝意見
56k就夠啦
駁腳唔可以就咁一條用膠紙痴住/是但打結就算,好易甩。我係分返開八條芯,續條綁埋,痴膠線,呢度唔可以懶
我做唔到咁pro, 所以而家得兩個方案
1. 比錢裝修師傅做
2. 用筆錢買個勁啲router

而家用緊eero, 打算等discount upgrade eero 6
KY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞