拉Lan 線入房卡住

169 回覆
9 Like 79 Dislike
之前裝修拉咗條Lan 線入房
但用speed test 試過得100mbs
咁我懷疑裝修師傅用咗舊cat5 線啦,打算自己買條拉線器同cat6 線拉過

點知拉到中間有個位卡住咗,
試過房同廳入,同埋拉線器兩邊頭入,都係卡住出唔到
自己衰on9 拉咗條舊線出黎,無得用舊線做引線,而家唯有靠拉線器拉返

試過查咗啲花士令上去,都係唔得
想問下有無咩技巧可以教下?
穿線膏
爽身粉試下
穿線帶
你穿線帶通唔通到先?
中間有冇經過盒仔呀?
或者你問唔問到人借拉線器, 穿左呢條硬D先, 再做引線穿返LAN
中間房有冇第二個位?

如果冇就俾d力,唔同角度隊條穿線帶
我個條就係紅黑拉線器(唔肯定係咪拉線帶)
個頭係有彈弓既,個尾就硬既可以索住條lan 線
我拉到一半就卡住,而且因為有個電視櫃個位勁窄

至於拉線膏,聽日去買支試下
我諗中間無盒仔,因為條舊線我都係就咁剪咗扯出黎(衰on9)
我估係最尾彎上去條喉位卡住咗
上網睇到呢個好似有啲用,聽日試下

不過要買多條線係另一頭撩
或者用佢個枝吹氣槍,不過唔知邊度買

https://youtu.be/2tWG0DuuFXo
用生鐵線穿。
仲拉乜 lan線呀,買個好d router同wifi card啦
用mesh啦
ky加穿線帶
認真搭 通常拉線 拉個陣係未夾頭
你買條現成好大機會咪卡住
一係上網睇下點剪完再夾 一係就比錢搵人整啦
你屋企幾大
影張相黎睇下
用mesh 算喇

我router 未壞 仲拉緊明線由廳去房
穿線帶用幼身個邊穿。睇下有冇過路箱。有時出頭個陣會卡住杯位。唔好死扯佢。唔得揾多個幫手係另一頭放順條線佢。再落穿線膏。正常線唔多穿線膏都唔洗落就拉到。除非d喉路曲位做到好撚閪。
冇剪頭?
應該唔關個lan 頭事,因為我連穿線器都未過到,應該卡係啲轉灣位

其實我而家已經用緊mesh, 不過係房個satellite 輸出得180mbs 上下(其實仲快過行舊線,所以先一野剪咗佢)
只不過之前裝修留咗條暗喉,所以想拉線行1000mbs
想請教下,兩個人係另一邊拉,係咪相似條片入邊個師傅咁,用另一條穿線帶插入去,兩邊一齊前後chok ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞