【科學】點解鐵膠全部都係男性?有冇人可以從科學角度解釋到?

182 回覆
134 Like 9 Dislike
哇 呢幾個reply全部正負評一半半
連登風氣變?
你啱……………………一半,應該係男性通常將精神同物質分得比較清楚而女性就通常將精神同物質比較混埋一齊
其實啲女根本就係鍾意快感多過安全感
痴撚線完全feel唔到有咩好
中意一樣嘢其實冇乜對錯,係個反應好笑d啫

D女見到韓星咪又係痴晒線,本質上冇乜分別
過往好一段時間的研究發現,男生喜歡男生的玩意、女生喜歡女生的玩意是因為周遭成長環境的培育所引致的(Langlois & Downs, 1980),例如父母會送玩具車給男生,當看到他們玩另一個「屬於」另一性別的玩具(如洋娃娃)便會阻礙他們。
不過,後天培育並不能完全解釋為什麼男生喜歡玩具車:有研究發現,雄性猴子在沒有受訓練的情況下也是喜愛玩具車多於洋娃娃(Hines & Alexander, 2008);3-8個月大的男嬰也在eye tracking (眼球追蹤)的實驗中反映對玩具車的興趣較大。所以,不難想像在先天和後天的影響下,羅先生會對鐵路如此「興奮」了。

source:
https://www.instagram.com/p/CQohriPF1It/?utm_medium=copy_link

鐵膠->未進化嘅馬騮
所有機械/機器野 9成都唔會有女
呢個係社教化嘅結果,唔係天生
https://youtu.be/vigjHoFm5XY
外國嘅鐵膠都可以好痴線
自閉症好多強迫症
歐美國家都係咁,你地去YT搵波音, Airbus, 造船業啲紀錄片睇, 啲工程人員大多數係男性, 雖然近年都多咗女員工, 但男性依然佔大多數。
鐵路設計同施工一樣係男性居多。

雖然連登仔唔中意聽, 但可能同性別定型有關
男仔細個玩火車, 武器, 工具, 科技相關既野, 女仔玩娃娃化妝煮飯仔
鬼佬尤其鐘意蒸氣火車,對而家啲電氣火車唔係咁like 。蒸氣車雖然冇咁快,但有煙,有火,機械感強得多。
Yes
請問專精語文係點架
電子雞
相對之下香港果堆根本一啲吸引力都冇
即係話呢堆細路幾十年後就會變成呢班阿叔
其實鍾意火車地鐵唔係問題,唔沖出嚟柒就已經好好
不過應該冇咩可能
巴膠 = GAY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞