[Phy撚圍爐區]數撚爆人PO又唔開(2)

345 回覆
10 Like 5 Dislike
呢個係人類對uncertainty的恐懼
世界上的野好少話包生仔, 而病毒變種變成點亦都唔係我地控制到
正如抗生素而家都唔係包生仔一樣
支針可以減傳染性?
唔係話防重症咩?

不過黑心講句,對社群有益唔代表對個人有誘因
where is the error bar
所以點解會有強制打針強制隔離呢類政策 (唔係講肺炎)
每一個新變種都無數據架啦
一係你等到佢唔再變種先考慮打唔打針lor
咁呢個係政治哲學問題
可唔可以為咗大多數人嘅利益而奪去少數人嘅權利
再退一步, 如果政府認數, 打針關事, 賠償, 都好D
而家乜䲪都唔認, 條都唔劏唔驗就話無關
佢認有問題就到班藍屍唔打
班藍屍只會崇拜啲死唔認錯嘅人
26維係bosonic string,26維用黎cancel個conformal algebra個central charge,preserve個conformal symmetry。但係呢個世界有boson都有fermion,只係得bosonic string 本身就唔合理。所以可以introduce fermionic excitation on string,boson對central charge既contribution係positive、fermion個contribution 係negative,本身會cancel out咁啲central charge,再計埋supersymmetry boson-fermion既degrees of freedom matching,用10維就夠。

(好似係)
物理本身好多範,高能物理冇乜特別。如果你biophy、molecular phy、astrophy勁都吹你唔漲,嗰啲都好有趣
我Mathematica都玩過下Rabi model
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞