[Phy撚圍爐區]數撚爆人PO又唔開(2)

345 回覆
10 Like 5 Dislike
Ching 有無睇過 Griffiths 本 E&M Chapter 12?
咁啱上緊QFT,好難啲數好怪好似好唔嚴謹,隨便講兩句就塞啲莫名其妙嘅野

Feynman propagator個i/(p^2-m^2+i epsilon)個epsilon,無啦啦加入去避個singularity。類似residue,但點解咁先得㗎

個dimension係4-epsilon去避d=4。話用analytic continuation解釋okay嘅。但之後又話個small epsilon可以sub 1入去

自己理解係 個theory係類似delta function咁嘅某種存在,唔可以直接寫出嚟,只可以用一堆epsilon同limit嘅方法嚟寫

之後仲renormalization, 用一堆diverge嘅quantities放喺一個會diverge嘅theory入面得出一啲finite嘅數字,咁你就可以交個數俾你做實驗嘅朋友

學點畫一手靚嘅loop同diagram
數底,凡人好難追, 唔係個個個可以好似ed witten咁
而家mathematical phy多數要alg geom
diff geom似乎已經玩爛?
quanta magazine有文話開始玩p-adic添
大海撈針就實無
你做咩先?
呢到有好多高手
可能有救呢
覺得phy要做lab唔得走堂,所以最後揀左數學走到畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞