手提電腦一般壽命有幾長?

100 回覆
7 Like 19 Dislike
Gaming notebook唔打機損耗都比文書機多
一般使用既話,耐用覺得係睇彩數
貴價可能spec勁,一樣可以易壞
13年買咗部msi ge60 660m 長用長打機
到而家都仲用到 最多都係換下散熱膏
正常文書應該頂到5年以上
打機嘅話 舊電一年左右收皮 + overheat會愈來愈lag
十年前買部打機就應該要一萬

依家6k一部igpu都行到驚啦
人衰機都衰過人
Gaming laptop 根本係俾啲想打機
但屋企冇位擺曬成set嘢嘅人用

其實係可收納式枱機
之前部lenovo thinkpad用左7年先壞,依家用緊asus
6k等black friday上amazon買
應該買到中階機
15年買咗部開倉嘅Fujitsu i7用到依家,只係加咗Ram同換SSD,電打咗柴。
文書機又要長用,建議唔好買低電壓版CPU嘅notebook,因為CPU係無得升級,亦唔好買超薄機身,因為散熱差!
保養得好有需要小升級,文書機都可以用好耐!
正常用到3年
用到5年以上已經好好彩
macbook 5年輕鬆,而家個d m1一定用到更耐
最近部ASUS (用緊4代i7) 個mon紫左,變左141感覺
插moon又正常睇到
想出返部平平哋,6000~9000之間,但求lightroom ps到,最多玩下valheim,有無推介
咁頂癮既?粒i7就2013第3季出, 幅圖就話上市日期係2021年5月 ... 全新機嚟? 喺邊度搵到啲咁撚正既嘢?
部機就2021砌,粒U就2013年貨
我部 MacBook Air 2010 用咗就離十一年
我有部acer 12年買依家仲用緊
10年前i7,加左16G ram同1T ssd
又可以再戰10年
用過windows notebook 電量低 散熱差 又唔抵 好快壞又唔耐用
而家用緊m1 macbook air 真係完全唔同世界
仲要抵到爛 Os方面慢慢用慣咗就ok
我desktop都係windows 雙修系統 慣咗就得
Mac book air 2013 用到而家
人衰機都衰過人
申大學notebook 用左7年仲用緊🤭
Gaming laptop好快玩完, 始終散熱係一個問題, 你預 3-4年左右

多文書睇下片一定macbook , 至少都 7 -10年唔係講笑, 最尾係因為你自己想換機多過因為部機壞
之前用hp envy15 用左6定7年無事 淨係壞過風扇 過左保佢都幫我整 隻hdd換ssd同埋買粒新電既話用多幾年都得
8年前 大學NOP 5千蚊買左部HP Pav 15
用到依家都仲用到 日日插電長開 搞到舊電打柴
不過自己換左就無咩事
仲可以玩下啲舊GAME 執下相

但上網見人買同款 半年至一年內就收皮 一係就過熱煎蛋

結論:壽命長短係取決於你點用 + 運氣
用緊7年ASUS,同你一樣日日插搞到舊電打柴得1分鐘
但最近開始時不時紫畫面加殘影,似個mon壞壞哋了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞