手提電腦一般壽命有幾長?

100 回覆
7 Like 19 Dislike
最近想買一部手提電腦,零經驗,平時多數用嚟做功課,間唔中會打下機(LoL/其他低需求嘅game),筆直我預六千以下,唔會考慮macbook,想問下大家有無推薦邊部同埋有咩需要注意,因為真係零經驗對手提電腦比較陌生
好長
Budget得$6000你就唔好預部機好長命,一分錢一分貨,你仲話拎黎打下機
部xps 用左4年都未壞 好滿意
因為第一次無乜經驗廢事買咁貴
我入u買個部用左四年先壞電。要我長插電先用到
但係除咗電之外都冇其他問題
明白,感謝意見
平機通常用D渣D既硬件(底版,ssd,ram),所以出問題壞既機會都會較大
唔好買gaming notebook
4年都係壞粒電其實
隨便買
唔好買電莖
散熱好大問題

建議買 8g ram storage 512Gb/1TB
我部HP由win7時期up到而家win10,中途換左SSD翻生後而家仲用緊,so far普通文書野基本上夠有突,除非壞左否則唔換新
10年仲用到黎打艦娘
不過慢到pk 仲會自動熄機
之前部Macbook Air 用左 8 年幾都未壞
MacBook Pro 2011
MacBook air 2013
兩部 正正常常
換咗MacBook pro 2017 moon少少老化
之後換部m1 暫時冇問題

仲有部surface Pro 1 同 book 1 冇乜病痛 暫時
唔太鐘意macbook個system,個人偏好window多啲,btw多謝意見
macbook pro retina 13 2012一出用到而家用左9年
amazon買左部msi gf63都叫打到下機,筆直差唔多

哈哈指數:0
你預2年內死機
平均可以用4-5年
日常保養得宜的話用30至40年唔係問題
4年,壞mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞