手提電腦一般壽命有幾長?

100 回覆
7 Like 19 Dislike
出土文物
用緊部 Dell 都差唔多用咗七年,前排差唔到電以為粒電壞咗,點知最後發現原來係隻火牛壞咗
用notebook打機本身就係on9

推薦macbook用左6年都好似新一樣
屋企有部Netbook(歷史遺物,可以上網search下咩黎)
09年買,果陣返學用,但當然都有打pc game
而家仲用到,所以無丟

自己用緊7000幾蚊入門級電競電腦
用左4年,粒電死左,唔叉電開半個鐘就無電
但性能同4年前一樣咁快

所以我下次換機應該都會買電競

缺點係熱,同埋重到pk
估唔到macbook air先用得耐
仲未成為共碩時期嘅ASUS - k52j
用咗超過十年,都仲未入過廠
買得gaming notebook就預左重同唔方便,而所謂既輕薄版既長開散熱一定出事。
利申: msi gs系列 之前冇為意攞嚟玩pubg長開80度,用左年幾 個底殻變形 甩漆 ,入邊塊底板都有少少彎
我覺得Gaming notebook 唔係預你拎黎拎去,
係屋企直情唔想放desktop,
又想打機先會選擇,
我部gaming book 都係拎過一次返公司咁大把,
有時唔得閒玩,
摺埋掉埋一邊個感覺係好fit 嘅,夠哂慳位
文書野用ipad 就搞掂哂,
不過真係好撚熱
有時部機hand hand 地,鳩load好耐果陣,keyboard 熱到辣手
買個散熱板呢? 有風扇果種
都無用 80度最多降10度 照樣熱到仆街
我有部hp用左八年除左舊電一切正常,
當年3000蚊入手
依家呢部asus用咗5年 仲係好撚順好撚快
如果你識得manage同洗機 部嘢可以用好耐好耐好耐
ram at least 16GB
storage 512GB
打lol其實用低階顯卡都夠,NVIDA MX系列,未必要一萬
買粒電都唔係好貴啫
係囉,點解,
死啦我買左
I5 2代
I7 6代
呢2部都仲健在
2014年買既thinkpad重可以用,係加左4gb ram同換左512ssd
好多年前買左部fujitsu (唔係mij),拎左黎打diablo (個出風位熱到溶到朱古力),都可以用到而家,不過慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞