社會現象:廉價兩餸飯開始成行成市

903 回覆
2259 Like 31 Dislike
所以樓主個個定論我唔同意
多人食兩餸唔代表唔願意消費

反而係更清醒知道出面嘅飯唔值呢個價
一碗飯嘅價錢食租仲多過食味
老闆話經濟差凍薪/減人工
但一行出公司門口發現去咗平行時空咁
樣樣嘢加哂價
日用品嗰啲都有貴到
呢啲兩餸飯真係窮人恩物,
平平地食完一餐唔駛洗唔駛煮,冚埋個飯盒蓋就拎去
然後開電視睇新聞碌ig見到邊度邊度樓價又升咗
邊間邊間餐廳新開/外國過江龍又成舊水一餐
然後signal group有啲朋友話公司老闆話公司生意好咗出special bonus
其實經濟差咗去邊
差係你份糧度
大陸真係冇印而家全面用緊虛擬貨幣
死熱狗成日扮燒生fans
兩餸飯俾狗都唔食
可以分兩餐食
如果照你所講 兩餸飯唔應該只係呢一兩年咁成行成市
應該係更早出現 以家其實真係唔係探討緊個飯既味道
而係focus緊price +cp值 當人更加傾向追求高cp同平既食品 反映緊呢個市場開始縮窄
簡單d講 市好 食肆cp低都生存到 市差只會得返d cp極高既鋪頭生存
而家D死狗養到好撚矜貴
食既隨時仲好過你
點解經濟差都會物價升
齊記係食雙餸飯,好食既
你隻隻都抽我都無你辦法
香港人真係好撚折墜
Donki 好貴
疫情加速M型社會發展,窮人要消費降級,另一方面啲奢侈品係咁加價 LVMH Hermès 中免業績好到hihi
供應鏈崩壞 需求無顯住增加 但供應減少左 所以導致價格上升 而且對航運既需求加大左 令到成本再急劇上升
如果係需求增加消費力增加 而導致既格價上升好少會搞成咁
咁算係美國同大陸win win定美國win
熱狗幾時死?
供應鍊斷係咪應該要因為特別事件先會出現呢?
正常供求會平衡到嘛
真係開咗好多 ,不過好過食M記
廉價兩餸會成行成市主因係愈來愈少人自己煮食,自己去買垃圾食材煮都唔使三十蚊一餐飯啦,菜檔賣走私菜都係5蚊一份,僵屍肉一大舊食兩餐都唔使廿蚊。

而且有好多兩餸飯都係好少堂食位甚至冇,只做外賣生意,明顯主要客源就係無飯家庭。
kt都去到20蚊
中國印關香港咩事
以前德民街間勝利美食變咗添寶手撕雞之後好似都有賣兩餸飯
仲有海南雞飯同手撕雞飯
灣仔有好幾間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞