社會現象:廉價兩餸飯開始成行成市

903 回覆
2259 Like 31 Dislike
好彩附近有間黃兩餸飯
D 餸真係唔差
我覺得好食過酒樓成舊水碟既野
嗰期邊有晚市

同堆晚市堂食個成本明顯高過賣飯盒
堂食嘅turnover仲要受到樓面/執枱/廚房嘅速度限制

但外賣係冇呢啲問題
外賣嘅限制基本上得外賣盒嘅數量
同埋個熱櫃擺到幾多餸
好多地方都開咗間「岱民」
咁咪好,惠民
你唔介意D兩餸飯係大陸菜大陸豬,

分分鐘同自己煮差唔多價錢,

又唔洗煮又唔洗洗
係餐廳
點解日咁樣會滯漲

Google 左滯漲唔明成因
老婆煮飯,番工帶飯

你又岩, 我初初出黎做野個陣都要咁
晚餐太餓會食權記$10碗雲吞麵/百佳一餸飯/老麥兩個包
呢度$35
都係既 好又一餐唔好又一餐 真係好食就最多講一句 哇 好食bo

Btw你比錢係咪用石頭比錢?
紅磡灣中心隔籬最近都開咗間
$25兩餸
其實搞清楚先 真係好多連登仔都誤解左一件事
就係認為大陸係憑空印人民幣出黎
呢個觀點絕對係錯 而且我係連登見過唔止一次呢個論調
大陸信用擴張發行人民幣係基於美元流入
如果憑空印人民幣 中國一早通漲爆撚左
以家大陸自己控制水量既主要手段係定向降準同逆回購
呢點同印銀紙相距甚遠 如果人民幣唔可以成為主要既世界貨幣根本就無辦法可以好似美元咁印法 只會造成惡性通漲
所以中共一直想搞一帶一路同石油美元推人民幣國際化
放數借人民幣比發展中國家 學美國個套 想人人都成為佢債仔 咁到時佢就可以大收發鈔稅 但呢點佢到今日都未做到

當年08年美國印錢 大量中國企業借左好多美債 美元流入大陸既同時發行左人民幣 基本上就係流入幾多美元就印幾多人民幣 所以美債既效果係一債雙幣咁qe
新鮮排骨梗貴,兩餸果D雪藏貨平好多
窮人食窮飯,大件夠飽肚就得
JW Marriott
好多時物價上升係反映緊經濟向好既情況
但當物價上升 經濟跟唔上時就會發生呢種奇怪既情況
如果呢個情況長期持續 有店鋪就會開始因為消費者購買力下降而消失 逐步開始走入通縮旋渦
大把科學實際係試下d extreme case
例如 a+大量b = c
傳媒就報 a+b=c
邊間?
100隻抽幾隻岀嚟有咩意思先?
講到賺梗咁喎
即係證明平時啲仆街餐廳食水深到呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞