講京都﹕日式美學【物哀】【幽玄】【侘寂】平安朝至昭和文學

58 回覆
57 Like 1 Dislike
果種無固定既天氣+地理,令參觀感覺不時更新。
多謝多謝﹗
你文筆都有物哀風格,加油喔。
再去京都,我會去,
上次去嵐山落大雨⋯⋯
10月係咪好啲?
往年我十月去京都,撞正咗好多限定市集
行程豐富咗好多

而我自己就鍾意秋季打後時間去京都
天氣好舒服,冬天嘅話又可以睇到落雪
白色京都可遇不可求呀
5.【幽玄】
就咁講有啲抽象,拎件實物睇下。
「料理點解要用深色鍋形漆碗、陶器,唔用一個白色平底瓷碟?」

日本人認為,將食物放係一眼望唔見底既容器,蒸氣所謂「裊裊升起」就達到一種「幽玄」美﹗

幽玄」呢個詞源自中國,有深沉的優雅、纖細、朦朧不明既意思。

日文解釋﹕「取の「もののあはれ」続きのあはれ」続きのあはれ・芸能の美的的かつある。」簡單黎講係延續「物哀」既審美觀。所以順序先認識物哀,再到「幽玄」。

幽玄既極致,係一種妖豔,例如「一碗一宇宙」。
宋朝建窯生產既黑釉(black glaze)瓷器,後來傳左去日本成為國寶「天目茶碗」,依家係「大德寺龍光院」珍藏。

-
幽玄美係京都建築物真係常見到不得了
日式傳統建築有個特點,係室內外環境互相呼應。正因為咁,將四時變化帶入屋內,用間隔控制流入光線,達到「幽玄」﹗
個人鍾意呢個好有幽玄美既建築形式,叫「書院造」(Shoin-zukuri)。

其中有大家熟悉既「銀閣寺」(Ginkaku-ji')。

詩仙堂(しせんどう)賞楓兼感受幽玄。(京都市左京区一乗寺り松町)

呢個手法叫凹間(Tokonoma),遊覽各種寺院、湯屋都會見到。

古今傳承
現代建築師繼承住呢種「幽玄」美學傳統,例如京都大學一個學生宿舍。

京都上京區一間老人護理中心。

據設計師講解,對光線變化既處理,就係要創造出唔同心情既時候可以使用唔同既空間。(好唔似老人院吧﹗)

-
建築點樣影響生活?就好似Tokonoma 同「茶道」、「花道」既關係。

京都武者小路千家」可以話係茶道文化既代表人物﹗

(已經傳到第14代。)

要感受傳統茶道,唔可以唔提官休庵(京都建築師推介應該信得過)

https://www.mushakouji-senke.or.jp/tearoom/

-
茶室空間分佈,將自然帶入室內,每個間隔都控制光線既份量。

茶道具少不了書法作品,大徳寺黄梅院住持「小林太玄」既「和敬清寂」。四個字盛惠五千蚊港紙。

刷毛目茶碗(はけめちゃわん)

所謂一花一世界,京都係日本「花道」、「華道」既發源地。最長歷史既花道,非「池坊」(Ikenobō)莫屬。

源氏物語提過既「蓮華王院 三十三間堂」
花道體驗課
https://www.ikenobo.jp/english/event-schedule/

今日有啲趕,好唔「幽玄」咁9up。
香港都有茶道課,有人想去嗎?
(待續)
正啊咁多市集,幾日真係唔夠。
可遇不可求既野,
我諗起有次未睇到紅葉,反而遇到超強颱風。
限定市集我去過麵包,宇宙做主題嘅市集,好鬼正
特別係麵包,係上賀茂神社入面個空地搞,有八定十間麵包店參加,間間都排隊買黎試,好正

我都試過撞正打風,不過好彩無打中關西
都仲可以繼續行程
強帖留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞