講京都﹕日式美學【物哀】【幽玄】【侘寂】平安朝至昭和文學

58 回覆
57 Like 1 Dislike
Strong post lm
lm
留名
物哀其實係咪出自文心雕龍?
3. 源氏物語與京都

上次初步了解物哀係投放個人情緒係變化既景物上,咁同觸景生情又有咩分別呢?點解唐詩通常提到「情景交融」,但無呢個名詞既?
當佛教傳到日本時,佢地加深左對「哀」既理解,稱之為「無常觀」(impermanence)或者「徒然」。「無常」係指一樣野「存在過」,但狀態唔恆久,好像美麗既櫻花消逝。所以進一步理解,「哀」係對生命無常感到悲哀。

日本「物哀」始祖「源氏物語」
不得了,本書一千年前所寫,以平安京為背景,最後十集去左宇治(又稱宇治十帖),全文百萬字,被譽為世界第一本長篇小說。(比紅樓夢仲早)係一部上流社會溝女百科全書

咦,2020年日劇《真不錯,光源氏君》,男主角「光源氏」穿越左去現代。

實際平安朝係咁,男女就算幾熟,都要隔住塊屏風講野。

-
源氏物語(げんじものがたり)即係虛構角色「光源氏」(Hikaru Genji)既故事,作者叫紫式部,「式部」係女官既職銜,唔係真名。中譯本比較出名既,係林文月老師既作品。

光(ひかる),日文有美麗既意思。「光源氏」既人設係桐壺天皇既細仔,一個舉世無雙美男子。源氏一表人才又醒目,長大後溝女所向披靡,對自己繼母、繼母姪女、朋友既情人、政敵個女、街邊陌生人⋯⋯都落左手 咁當然,能夠流傳到2020年拍日劇,自然有歷史同文學價值。

又睇少少歷史﹕攝關政治 (摂関政治 せっかんせいじ)
係紫式部年代,天皇無實權,大權係外戚手上,滿朝百官都好恨生女。藤原家族既藤原道長,將三個女先後送入宮成為皇后,完美掌控朝廷。紫式部係一条天皇既皇后⋯⋯藤原彰子既導師﹗寫書其中一個目的,係比皇后做宮鬥攻略。源氏呢個角色寫得咁立體,據聞歷史原型就係藤原道長。

-
有一種曖昧叫「和歌」
當時平安京既少男少女好難見面(真係唔可以見樣),佢地需要「曖昧」去猜對方既樣貌同性情。贈送「和歌」係最常見既交往方法。
和歌係一種31個音組成既短歌,類似唐詩,按照當時天氣同自然景物,朦朧但準確地讓對方知道你鍾意佢
作完歌即刻就唔得既,首先要寫落一張有香味既紙,然後揀一種時令既花卉植物配搭,之後揀一種摺紙方式將首歌送俾女神既「女房」(類似女管家、高級女傭)。

溝女要有可靠中間人
同女房打好關係,就可以八掛女神消息。但以為可以見真人又諗多左 最多能夠隔住個簾聽女神彈首曲咋,或者偷望佢和服既花紋幻想下。(高手如源氏都試過睇漏眼)
以為付出咁多,所以專心一次溝一個?咁又錯了。光源氏君一日可以作好多首歌。一本《源氏物語》出現過既和歌,超過800首。

喂講咁耐,和歌係點啊?
以葉渭渠、唐月梅中譯版舉例﹕
給初戀情人(藤壺)﹕
九重に霧やへだつる雲のうへの月をはるかに思やるかな
「九重夜霧遮明月,遙念清幽空悲切。」

給新歡明石姬﹕
秋の夜の月げの駒よわが恋ふる雲居をかけれ時の間も見ん
「逐月馬兒狂奔放,瞥見伊人又何妨。」

老公花心,正室紫之上唯有大方﹕
うらなくも思ひけるかな契りしを松より波はこえじ物ぞと
「海誓山盟心堅定,波浪豈能漫松林。」

去到平安末年、鐮倉時代,終於有人出左本《百人一首》歌集,提升戀愛效率。同時驚對方請槍,和歌變成K歌對唱咁,例如有「女房三十六歌仙」即時互相詠歌。

想聽下和歌,呢度有搞笑版
https://www.youtube.com/watch?v=vCTmpiBunb4

-
位於宇治既源氏物語博物館(源氏物語ミュージアム)
(京都府宇治市宇治東内45-26)

源氏人生既時光隧道

六條院﹕光源氏成為攝政大臣後既大宅,分為春夏秋冬四院,入住美女排名分先後,以「春」為首。

資訊參考
https://travel.ujicci.or.jp/app/public/shop/language/tw/49

-
夜晚睇女神最靚係點?估唔到,為左追求若隱若現既美,由光源氏研發既獨門技藝,竟然係拉開屏風,係衣袖大放螢火蟲﹗
呢個居然係幽玄美

(待續)
好問題﹗文心都受佛教影響,主張心物交融。我覺得物哀源自佛學,文心作為文學評論有相似觀點,而佢提到「隱秀」,更貼近「幽玄」個概念。
鐘意書報雜誌感覺
我第一次去勁離譜,搭飛機先諗行程
希望岩睇
咁又係,
南北朝時代佛學大盛,
劉勰都係學佛
心物交融喺陸機嘅《文賦》已經有論述,差唔多時間嘅宗炳喺〈畫山水序〉都有討論呢啲問題。文心雕龍嘅論述更多係對佢哋嘅繼承同超越

雖然劉勰本人同佛教關係好密切,但佛教對《文心》一書嘅影響其實非常有限,主要嘅影響來源始終係中國傳統嘅儒、道
捻起三島嘅金閣寺
Support 京都係我最中意既城市, 好 enjoy 佢既四時變化
留名
我都好鍾意日本文學
樓主好有心機寫文,支持
lm
高質po lm
提到源氏物語就要去埋野宮神社
雖然神社地方細,不過夏季同秋季去真係好靚
留名
支持
多謝補充﹗文心作為文學評論,就要繼往開來,去蕪存菁嘛。
劉勰時期(約AD500),儒道為主體,佛教係上升期,如果話影響有直接、間接,係間接影響吧。
好癲,金閣寺放火事件,一種極端方式試圖保存消逝美。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞