[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (10)【首頁資料整合】

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
頭2支就係Kakuno+ Preppy, 想試下墨水筆有咩分別,個順滑同手感完全兩回事。但個人懶練字
回想起我第一支都係kakuno,
都荒廢過一排跟住再拎返出嚟玩先正式入坑
第一枝係奇趣天地到買嘅kakuno

之後就係係名筆館推介比我嘅platinum prefounte
貪佢啲墨水有啲深淺睇吓
記錯左第二支係platinum prefounte先啱,就係大南街買的
我都建議直上老長原三層刀
少試係真,感覺鋼尖個差距冇咁大
變咗好多時睇磨功,但磨功就講手神
你講好驚艷既鋼尖我諗真係得中國製既
二百零蚊有類刀真係冇得輸
到而家五年左右不過一開始係練毛筆同埋畫開畫所以手會定啲,用普通橫線簿或者格仔簿練都可以control到個size。想寫得正就要坐好坐直,姿勢其實好大幫助
依家最平要幾錢?
將價就貨Penbbs有d筆係好好下既、只可惜係紅底..
另外pelikan m200/205都唔錯
老實講入門尖唔係好感受到寫感上既差異
penbbs就算啦
但入門款筆尖感覺唔到太大差别
同一個牌子好多時用同一隻尖
反而筆桿設計,材料,配重就好大分別
M1000>m800
30號>845
尼兩個我有d保留、根本唔同取向既野黎
M1000 同30號 好似仲軟過 kop
kop 寫中文字暫時我自己最鐘意
感覺長刀,30號 同 m1000 真係個人喜好來
未用過kop 寫,但普通pg so far 21k 寫中文字已經好滿意
寫感我覺得homosapien 真係over
我最後都係覺得sailor 啲尖寫中文最好寫 無論14k 定21k
一定唔係好滑好順 但感覺就最岩feel
其他兩間日廠就有啲硬 歐筆就個尖打磨得太圓同太水 我自己就唔太識用
上年台灣走左兩枝出黎。一枝68000台。一枝80000台。。
痴線
點解寫直線 橫線 都會歪咗 搞到啲字好核突

同埋唔識控制字既大小比例 一下上大下小/左大右小 寫出黎好奇怪
練字照住字帖臨摹啦
一開波可以摹寫(印住字帖喺底咁跟住寫)
放鬆d 隻手,會手震都好正常,
因為初學無練過手部d 小肌肉,控制唔到咁精細既動作,但照處理好個字形比例岩再搞細節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞