[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (10)【首頁資料整合】

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
點解用dip pen墨。。。。

買枝筆啦。。。送技術嫁
幾靚呀手字,好過我啲多多聲
唔係呀用緊pelikan M400綠條,不過好似係82到97年版
靚字,絲打寫開趙體?
有無舊時d 大作拜讀下
趙孟頫同文徵明都有練,我其實差唔多成年冇拿筆,本身覺得上面果張已經唔錯。 唔知佢覺得靚嘅係鋼筆字定係我用畫畫嘅筆寫嘅宋明體
咩墨。。好膠咁既。。
noodler's ink black,可能因為我有燈+執相?
覺得文徵明好難練,筆劃嘅粗幼好難掌握 不過我自己慣落筆重手
據陳國昭老師講法,應該要輕寫。
原子筆筆幅所限,粗極都只可以係喇,所以只能靠輕寫去減少筆尖接觸紙嘅範圍,帶出粗幼
唔寫。。
呢段講關於臨帖既文章講得幾好。
原文出自content farm,就唔post 條link了

優秀的書法老師,是跨越時空的傳教士,其責任是教會學生與古人對話的方法,讓學生掌握臨帖的秘決。對於學習書法的人來說,其真正的老師,是諸如王羲之、王獻之、張旭、懷素、宋四家等等在書法史上熠熠生輝的人物,所謂取法乎上,僅得其中,取法乎中,僅得其下,取法乎下,還能得到什麼?

古人的書法之美經過了歷史的檢驗,所以得其法得大道。而當代的書家,即使得到了社會的認可,也不知能否得到歷史的認可;即使能青史留名,也不知其在書法史有什麼樣的地位?所以學習書法,學習的是老師的學習方法,而不是迷信老師,直接學習老師的書法,如果學書法不能突破這一悖論,其風險是非常大的,甚至影響一生。

竟然係咁?寫得好靚喎
感謝 可能係叫我加油嘅意思 但係咁講真係會灰
但真係唔錯。。好過呢度80%人。。
買筆帶技術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞