讀mphil有咩用?

82 回覆
31 Like 3 Dislike
哄掂阿頭都得😑

做research揾定老細緊要過你個hon 就算first hon但無人肯接都係無得讀
有冇後悔讀咗嗰兩年?
exact7ly
讀local phd慘過留案底
tenure track唔夠人爭
政府opening爭崩頭
想轉行又冇人請

半天吊做住instructor先
低人工年年續約又冇得升
前途重衰過 asso
好多專科既政府職位入場卷係phd, 但其實好睇你讀邊個field
入大學都係32222
學費係一個好大既問題,香港有資助,起碼平返20萬
你咁講做畢業出黎譚仔起薪都18-19k 啦,好多野睇長遠d
你將來升幾快就係睇你有冇更好既學歷,除非你想一世做地盤/譚仔
問題係做譚仔做得耐都有機會升經理
instructor 做幾耐都冇得升 professor
最多比個 title 叫 senior instructor
繼續續約
都冇至少有糧出 有單人宿舍住
果種自由係令人幾難忘
不過對搵工的確都冇實際幫助
咪又係同大學fg爭搵工
好睇你讀邊個field到真
尤其如果係要做lab嗰啲同唔使做lab都爭好遠
始終做lab都好需要大量廉價勞工

我自己係讀pure math MPhil
Theoretical d 嘅field比較重視research能力
所以我喺MPhil嘅時候真係學到好多research嘅嘢
我亦都好enjoy
但因為屋企因素所以畢業之後出咗嚟做嘢,入咗ibank
人工算中上,養到自己養到家
但我喺MPhil嘅時候已經有publish過paper嘅經驗
我可以自己繼續做數學research
亦可以第時上岸後去外國讀PhD
呢個就係我所講嘅盡可攻退可守
數學research 唔同d, 如果講醫學上既研究,冇可能話你自己想做就做到,醫學上好多係講人力物力,有冇醫生同你一齊做,你有幾多儀器做唔做到,所以唔一定話Mphil/phd 有冇用。反而係要睇自己將來想唔想做呢行先好讀,或者你已經有一定經驗想再晉升。都係講讀phd/mphil 唔一定成功,佢只係一個地方比你去建立一個邏輯思維,同埋睇你有冇research 觸覺既地方
CEng
好老實講真,當個個都係first hon 黎果陣,你係老闆會唔會要second low

同埋你個講法只係1st hon有著數,但唔代表 2nd low會唔收
你咁講third hon 都可以收
進可攻退可守
讀果兩年睇下自己係唔係真係有興趣/有料做research
如果想繼續讀落去可以轉phd或者apply 外國phd
唔想就拿個學位搵工,年齡又唔會好大
最重要係有studentship同宿舍,如果讀乞食科份studentship仲多過FG人工,workload又唔多
巴打個pure math Mphil 有冇幫到你入ibank
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞