讀mphil有咩用?

82 回覆
31 Like 3 Dislike
寧缺勿濫同埋好睇老細,有啲老細收fyp純粹為咗滿足學校要求,唔撚會理你,是但比啲佢以前啲學生做過嘅嘢比你做算
期刊嚟講要睇有冇被scopus webofscience indexed, 冇嘅都係垃圾期刊
DSE入大學夠寫住33222
想知你大把人個結論係點得岀
PhD又關哲學事咩 自己Google吓PhD意思先啦
唔好害人
衝動左

我認知係 phd好睇research potential/ability 讀taught master research exp 少d 對申請phd不利
試下做研究/教書,拎人脈報phd,準備定qualifying exam

有錢嘅話讀MPhil 真係只有利沒有弊
first
唔可以一步到位讀PhD咪要先讀MPhil
其實3rd hon 都得
可以試吓做ra咪知道自己適唔適合,覺得唔適合直接交信唔撈,覺得OK咪直接apply MPhil
喺香港讀Mphil都OK嘅,但如果要上PhD建議去外國。

睇你讀嘅原因係乜嘢,如果你諗住讀完做AP,就更加要去外國。通常佢哋會想請外國學歷返嚟嗰啲,因為請佢哋可以整靚個ranking。

通常去到PhD比較多大陸人讀係因為佢哋喺香港讀完,返大陸搵教席會好吃香,有啲當然係為咗拎HK PR。
通常Second Up就OK,不過學術界識人好過識字,有prof賞識你,你咩hon都唔係問題。

身邊有人first hon因為professor賞識就可以直上PhD,有個first hon 就平平無奇,等咗幾年先讀到Mphil。
事實係睇好多因素唔會淨係睇成績 eg proposal interview reference letter

讀master應該都得
因為ug一般只係d基礎課程 好少人ug會去take pg嘅course
如果想讀Mphil就真係由 ug做FYP已經要計劃揀邊個professor同埋令佢睇好你。最好揀多funding多project的Professor,咁樣條路會好行D。
因為喺香港係用英文訓練 可以出論文提高大學排名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞