讀mphil有咩用?

82 回覆
31 Like 3 Dislike
好多人grad咗都俾錢讀master,讀msc、meng嗰啲。我見local好少人讀mphil,普遍都係外國人嚟香港讀,究竟讀mphil有咩用?
讀msc、meng 又有咩用?
比你taste下做research同讀research postgraduate嘅生活, 睇下啱唔啱自己
但又唔會畢業後overqualification搵唔到私人市埸工

如果你讀local PhD, 好易限死咗係acdemic發展, 但local school又唔會夠ivy league爭大學post doc/教席, 變到好兩頭唔到岸

MPhil進可攻退可守, 其實幾正
當年我係local school讀MPhil時, 我老細問我轉唔轉PhD, 我都say no
因為local PhD好易乞食
mphil係一個睇吓自己係咪仲意做research嘅交接位
如果發現自己鍾意做research咁讀完mphil一般會繼續讀PhD
如果發現自己根本唔鍾意做research就會直接出去搵嘢做
其實mphil嘅位得好少 大部分都係PhD
就當學歷比較高 做吓包裝
真,好多時本地PhD都多位過mphil,競爭程度好激烈。
始終而家嘅本地mphil 係要受到政府資助先可以比位,PhD限制少啲。成日聽到本地學生因為部門唔夠錢而比唔到mphil 學額
mphil好似冇得自費
係,宜家mphil 變相係政府請本地學生讀,仲有得出糧(補貼)。但係競爭好大,mphil 位又唔係好多
我啲fd讀嚟升職加人工
local讀到mphil嘅好似個個讀書都好勁,係咪真?
唔係
second up 就得
申請加拿大簽證
勁嘅就直接phd / 去外國
其實Master of Philosophy有幾大程度同哲學相關?
好似完全唔關哲學事,呢個名好似就係解做研究生咁
咁mphil好似真係幾無謂
ug出紙係咪好難
一般係要去邊d期刊投稿
最出名果幾份一定唔使諗 揀啲新啲細規模啲嘅都有機會
投大陸期刊有冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞