CNN爆中國台山核電廠疑洩放射物質但無公佈 要由共同營運法資公司向華府求助

221 回覆
219 Like 8 Dislike
核事故應對策略

A. 選用就近的建築物進行隱蔽,減少直接的外照射和污染空氣的吸入。關閉門窗和通風設備(包括空調、風扇)。

B. 當空氣被放射性物質污染時,用簡易方法(如用手帕、毛巾、布料等捂住口鼻)可使吸入放射性物質的劑量減少約90%。可用各種日常服裝,包括帽子、頭巾、雨衣、手套和靴子等對人的體表進行防護。

C. 服碘保護。在核洩漏事故已經或可能導致釋放碘的放射性同位素的情況下,將含有非放射性碘的化合物作為一種防護藥物服用,以降低甲狀腺的受照劑量。為了使甲狀腺受照劑量得到最大限度的降低,在攝入放射性碘以前就應該服用穩定碘;否則就應在此後盡快實施這一措施。如果在攝入放射性碘以前6小時內口服穩定碘的話,所提供的防護幾乎是完全的;如果在吸入放射性碘的同時服用穩定碘,防護效率約90%。措施的有效性隨措施的拖延而降低,但在吸入放射性碘數小時內服用穩定碘,甲狀腺吸收的放射性碘仍可降低一半左右。服用穩定碘一般不是單獨採用的一種防護措施,它將與撤離和(或)隱蔽一道進行。對成年人,服用穩定碘的推薦量為100mg碘(最普通的像130mg碘化鉀或170mg碘酸鉀)。對兒童和嬰兒則推薦較小的量。與這樣的服碘劑量有關的危險,對於飲食中明顯缺碘的地區會有所增加。不過,由於食入穩定碘而所產生的瞬時危險或嚴重效應一般都很小。

D. 若懷疑身體表面有放射性污染,可採用洗澡和更換衣服來減少放射形成的污染。用水淋浴,並將受污染的衣服、鞋、帽等脫下存放起來,直到以後有時間再進行監測或處理。

E. 聽從當地主管部門的安排,決定是否需要控制使用當地的食品和飲水。當食品和飲水中的放射性核素的濃度超過國家標準規定的水平時,應禁止或限制使用這些受污染的食物和飲水。受污染的食品可採取加工、洗滌、去皮等方法去污,也可在低溫下保存,使短壽命的放射性核素自行衰變,以達到可食用的水平。對受污染的水,可用混凝、沈澱、過濾及離子交換等方法消除污染。

F. 勿淋雨並穿戴帽靴:穿戴帽子、頭巾、眼鏡、雨衣、手套和靴子等,有助於減少體表放射性污染。

·關閉窗戶和通風口:如果要求你撤離,注意保持窗戶和通風口關閉;使用再循環空氣。如果建議你留在室內:關閉空調、換氣扇、鍋爐和其他進風口。

·徹底洗澡換衣服:如果你估計自己已經暴露於核輻射中:更換衣服和鞋子。將暴露過的衣物放在塑料袋中。密封塑料袋,放到偏僻處。徹底洗一次澡。

·封好食品:將食品放在密閉容器內或冰箱里。事先沒封的食物應先清洗再放入容器。

·用鉛板等遮擋:注意屏蔽,利用鉛板、鋼板或牆壁擋住或降低照射強度。

·嚴防死守五官:進入空氣放射性物質污染嚴重的地區時,要對五官嚴防死守,例如用手帕、毛巾、布料等捂住口鼻。
真係咁簡單, 法國要通報美國搞大件事
香港喺一個輻地
Fake news, 國安 is watching you
唔會囉
做咩
樓價都係gogogo
有夠中國
爆咗都係支那責任
佢使理?
呢個logic 好合乎中共思路
佢嘅意思應該係:

1. 間核電廠係由一間法國公司起,由中共擁有同營運,而家中共發覺出咗問題但係搞唔掂,於是叫間法國公司執手尾,但係基於當中用到嘅技術美帝有份,法國佬要得到美帝准許先可以幫手

2. 同時中共唔想俾全世界知自己搞唔掂,要向美帝求助,所以一直提高標準,話仲好「安全」

3. 核幅射洩漏愈嚟愈嚴重,法國佬冇辦法好似中共咁草菅人命,頂唔順喇唯有私底下向美帝求助

問題就嚟喇,間廠始終係中共嘅,如果中共一直唔表態,美帝應唔應該表態?雖然法國佬有出聲求助,但係喺核幅射洩漏呢啲國家層面嘅問題上,一間私人企業出聲並唔可以代表國家,一定要中共開口,如果唔係嘅話美帝都唔會回應

但係美帝又唔可以完全䄂手旁觀,因為核幅射洩漏可以係重大災難,廿一世紀又咁多左膠,如果最後真係整舖大嘅(切爾諾貝爾咁款),美帝實俾人屌到飛起,話佢一早知情但係因為政治因素唔幫手乜乜柒柒,中共肯定會乘機抽水打擊美帝嘅形象

咁美帝主動幫手呢,又好似好奇怪,一嚟本身應該係中共做下把位求佢,佢先以救世主姿態出手,而家中共都話「安全」,美帝就主動問使唔使幫手,佢嘅幫手就變得好廉價,冇着數攞不特止,仲可能俾中共偷技術,成件事由「拯救」變「合作」,蝕撚哂

仲未計而家中美關係咁惡劣,有咁多科技制裁,美帝主動解除部分制裁去解決今次件事,肯定俾中共拎嚟大打特打飛機,亦都展示美帝嘅抗共決心其實唔係真係咁強

其實法國佬唔應該喺冇中共認同下向美帝求救,咁樣做令美帝陷入兩難之中,中共就食住花生等睇戲,你救唔救我都冇所謂,我都肯定有着數,相反美帝就救唔救都蝕

如果法國佬冇兜過中共向美帝求救,原本食住花生等睇戲嘅應該係美帝,你求救我就拎哂光環打救你,你唔求救我就等睇你爆,爆咗之後再即刻幫手,順便補多句「你一早出聲吖嘛我實幫你㗎」

一句講哂,草菅人命嘅極權國家 vs 着重民意輿論嘅民主國家,美帝就係輸喺到,所以搞到情況咁複雜
會唔會爆炸,炸左香港唔洗煩啦
中共搵得外國果國幫手既時候通常都係去到好嚴重既level
單新聞點解前言不對後語
前面講超標
但下面法國公司回覆cnn又話根據現時數據係安全標準下運作
即係點
屌佢老母大劣真係世界毒瘤黎
永遠攬炒拖累全世界
因為個標準比中國提高左
所以唔超
外國既標準唔可以放喺中國人上 !
中國人可以吸更多幅射 !
明明他連小學程度都沒有
點會識呢啲
要死果邊啲人死先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞