CNN爆中國台山核電廠疑洩放射物質但無公佈 要由共同營運法資公司向華府求助

221 回覆
219 Like 8 Dislike
拜登係唔係借機解除對蚑那禁令
應該冇新聞講
中國:咁又點,我依加係全世界最大嘅國家,吹呀
最近d回力鏢多到
卻單方面向華府尋求協助是「不尋常」 。如果洩漏情況持續或變得更為嚴重而未獲解決,將令美國陷入複雜的境況。

乜撚嘢結論嚟
樓主pin this

1洩漏日期早於6月3日,因為法國廠家最早6月3號向美國申請技術支援

2洩漏水平超過法國安全標準,中國則不斷提升標準,當作安全

3美國認為當前情況未對民眾造成重大威脅,且未達到「危機水平」(crisis level),即係香港應該暫時安全

4如果真係怕洩漏,減少戶外活動,出去著長衫褲減少皮膚外露,有豬嘴戴豬嘴
美國要等中国出聲求救先好出手啊
睇緊嗰陣都諗緊同一樣嘢話明危急關頭先攞出嚟嘅核技術肯定係有d料,傳授左比支那死得人多
我都睇唔明個logic
訓咗幾耐
中國當局的應對是調升核電廠外輻射檢測的合格標準,避免台山核電廠要停工。

睇嚟真係出咗事
樓主pin this

1洩漏日期早於6月3日,因為法國廠家最早6月3號向美國申請技術支援

3美國認為當前情況未對民眾造成重大威脅,且未達到「危機水平」(crisis level),即係香港應該暫時安全

4如果真係怕洩漏,減少戶外活動,出去著長衫褲減少皮膚外露,有豬嘴戴豬嘴
係尷尬喎
而家美國仲制裁緊,如果唔幫就比人用無道德打,幫就令自己個禁令中門大開
中國係好L野
如果惠州核洩漏 深圳+香港一夜變死城不是夢
美國個條款寫明「嚴重放射性危機」可以提供協助,但必須公開成件事

即係美國一早計好曬,如果有咁嘅事要點做,直頭逆認知作戰嚟

不過大家可能變曬屍鬼咁囉
調吓個標準就炸咗都無事啦,中国制度優勢又贏
美國都話冇嘢,唔怕
屌你老母笑撚咗
你覺得美國冇方法監察到真實數據?
求得美國一定唔會有好事啦

不過另一方面諗,依家廣州咁缺電,以佢技術唔停機就一定搵美帝幫手

唔係爆撚咗就變蘇聯,廣州嘅重要程度高過當年烏克蘭㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞