(QP JJ) QP Exam Jun 2021 (3)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
我第一個都係寫左 unmodified + material uncertainty 因為有adequate disclosure , 第二個有拎cash forecast 先可以出
大家M13空咗幾多分
之前考第2個module 都試過
點錯法
如果佢無果句,就一定adverse opinion,有就小小疑問
係A 既booklet 寫左B 既野
Pass3科衰1科5次 還原基本步
最多收warning letter
我俾左adverse
唔appropriate 用 gc 就唔駛講有無disclosure
Time management 只係分配時間係唔同題目
做唔哂都要走
但係唔代表真係中point同齊point
一次係收warning
但未聽過有人第二次用錯
你同監考員講返定打電話去同hkicpa講?佢地照比分你?
其實呢條好on9
題目已經講Audit team 覺得冇問題會出unmodified
但我地個角色就係audit manager
又寫番modified咪即係自打嘴巴?
即場講左寫埋explanation
Going concern 果斷冇做 最尾都係岩岩好做曬其他題目
我用錯了,幸好最後發現,當場寫解釋信俾公會
我覺得呢條好似係出左 unmodified 再解釋點解
真係好難
本來一開始都想adverse
最後都係加material uncertainty算 如果唔係memo format 都可能可以講下唔同情況要做
(真係有audit evidence同埋無)
Send email 認柒先
係 我寫埋audit report material uncertainty 個段 。因為我見note1好似hints 要寫少少咁
搭的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞