『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (12) VISA有未等候區

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
Welcome to the UK 只可以答你呢句 我個friend 搞EU settlement 1月apply 到而家都冇消息
之前有巴打搵到UKVI reddit講EU settlement
都係批好耐 for no reason
所以我都講咗呢兩個visa係新嘢,如果無資源新增人手去搞,呢兩單一夾埋就會做爆佢個系統

至於公務員就唔好諗住佢好勤力做嘢,唔通開OT同你做?做得慢俾人照肺?我話你知啲老海鮮求之不得,聽一輪當唱歌又做少幾隻

我越嚟越覺得佢哋真係行緊實體文件咁批,依家爆煲嘅做法同我以前啲工作經驗一模一樣!不過當年我做嘅係私人公司,係每日派目標數量,放工時間做唔晒就OT到做晒為止。如果係公營機構,做咗長工嘅係唔會同你搏,集體官僚下唔會以增加自己工作量為原則,所以我見到HO唔同部門啲幫緊你幫緊你回應,只感會心微笑

咁新team做快咗?其實幻覺嚟,不過cut off日子後交落嚟,相對好似快啲,做爆咗一樣會慢。舊team就更加唔會快,日日做唔停手,點會同你快,做10隻同30隻都係收咁多人工,做多咗唔會有人讚,但佢同事可能抱怨做壞晒規矩!加上佢哋講明WFH,同埋英國IT其實唔算先進,咁就真係唔樂觀了,我好相信佢哋喺屋企唔會掂機密嘢,俾我係公務員實話屋企部電腦唔掂做唔到如果真係實體文件咁低能,更加唔會有人將啲嘢搬返屋企,唔見咗邊個負責任?咁好明顯一日WFH,一日個批核速度都未必追上申請速度

佢哋有心做好個IT嘅話,搞好個排隊系統,好似舊年我哋上網排隊搶口罩咁,知道隊頭爭幾多,預計排幾耐,呢套嘢係香港啲網上cs 已經係基本嘢,相信如果批核文件數碼化時,應該唔難搞,但究竟大英有冇錢投落去係一個問題,同埋實體轉數碼係一大阻力嚟,我以前亦領教過,老海鮮鬼同你進步,剩係講加大個mon定加多個mon已經拗一餐了,未講部機唔夠快,做嘢梗係慢啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞