『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (12) VISA有未等候區

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
可否叫診所改一改個passport info.?
聽日試吓打去問一問
但係想問吓我作為主申請人用BNO
我太太同個囡用特區護照係咪都冇乜問題

因為時間短真係唔想節外生枝
女女未出到passport
預2個月會好一點
6月尾申請。 希望9 月走到
不過到機票租屋煩
你有無話係邊落腳先?大城市基本野好易搵
咁你會唔會覺得,人哋一開個申請,第一時間會查啲乜?會唔會係個BNO身份先?而如果本BNO護照有效,經apps認證埋,會唔會幫到個examiner 手?等佢煩少樣嘢批得快手啲?
BNO visa只係一個簽證
如果你用SAR申請
呢6年你喺英國身份就仍然係中國香港籍人仕
享有強國領事「你首先是中國人」優待
你可以再考慮下
係咪有苦衷先問個咁反智嘅問題
有苦衷?總之啲嘢唔經香港政府手就唔需要驚太多,個系統係大英帝國嘅,無理由申請最基本要求係BNO都唔用佢嚟申請,而且上載文件咪一樣要返本BNO去證明申請資格,仲要有苦衷?唔見咗就應該去HMPO申請補領就真

BTW其實之前續證都應該知道,有舊證同無舊證個時間有分別,正常續同過期十幾年嘅又有分別,如果好多人無續就嚟申請,等吓係正常嘅。而聞說HO因疫情WFH,咁就唔使望佢哋快,要知道處理呢類機密資料,要WFH個資源相當巨大,外洩風險高,而如果呢類嘢唔可以WFH,咁只由返office職員做,咁個時間可以延誤好耐了。舊年續證咁耐,除咗真係多人申請,因為WFH而少人做嘢都係原因之一。不過佢哋成日搞到LIFO而令人預算唔到,真係平靜都變成燥底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞