有無人老豆老母連抽ibond都嫌煩

446 回覆
1110 Like 53 Dislike
初中讀書都知買債券係投資啦 你有冇撚病呀?
藍絲=on9

窮思想=on9

藍絲+窮思想=on9+on9=2on9
講得無撚有錯,窮人思維
我老豆老母就係,iBond唔好理佢賺到幾多,跟本就接近零風險,同佢地講話拎少少出黎咪當賺餐飲茶錢。
不了、無收入、唔鐘意、唔識、年紀大、麻煩⋯⋯N咁多個理由

最近一個例子就係網上交咗表抽綠置居,我心態係交咗表只係有個參賽資格,又唔一定抽中,中左到時唔想要都無問題,重點係參賽,等如你唔去買六合彩連中既機會都無。
之後房處要簽名,拎埋份表比佢地簽隻字,佢地連理都唔理下,同我傾下既動作都無,最後琴日截止,我係佢地面前撕爛份表。個$250報名費射落海都無咁嬲

有個窮人思維既父母好撚激心,再加埋藍絲廢佬心態,個種鬱結既心情唔係一般人會明
有錢買先得架
有,所以畀晒啲錢我。
所以真係心態問題
一定要警惕自己老左唔好變成父母咁
用痕身抽
俾我既話飛撚埋佢啦
其實有啲銀行卷商無賣出免佣
俾你中一手之後第一日就賣走又賺得幾多
首期十幾萬一定比得起,即使我自己一個都比得到,而且市價五折要供都唔係問題
個問題就係當睇下有無抽奬運簽隻字都唔會去做
再自私d講,我當真係抽到,某程度上都係為下一代既未來去打算(居屋新蒲崗地段真係靚唔係成日有),唔洗一世住公屋,而家無囉為有望中六合彩
有錢人真係未聽過就會主動問
問完覺得廢先hea9你
講笑啫 我接下龍
不過屋企都多物業就真又多股票
不過一樣會抽呢啲錢點解有錢唔執
不過最好啲窮人唔好執 永遠做我地既下面
咁咪揀間9免10免囉
創興直頭要收25蚊1個月存倉費添
買1手直頭倒蝕
用呢啲比有咩意思
你 push 唔到佢咪你問題
開個爛鬼戶口
自己入埋錢
好多人都係咁
不過無佢地就無咁多奴隸抬轎幫老細發達

Ok
我父母話唔想為左一千蚊浪費時間學點買
唔好教精啲廢老
機會是留俾有認知嘅人
同埋唔肯接受新事物
一聽到就覺得呃人
但佢地又相信政府 幾咁矛盾
窮人思維
如果佢其他時間都賺緊錢
而又賺得多過ib
咁係啱嘅
我都想,可惜佢地最叻係買儲蓄保,股票巿場高買低賣後再同我講:股票呃人架唔係我地呢d人玩架,踏實D打一世工就得
股票豬緊錢啊,冇多餘錢買ibond
潛乜撚野水
買大貓股好撚叻? risky asset同risk free比

你唔好撚講舊年買bitcoin贏多過ibond?
講撚緊無風險呀懵撚
一路睇愛回家一路話無時間學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞