[出得嚟行預左要還]歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (83) 踩地雷不甘心

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
影相放ig,加啲caption
今天不小心把心愛的高達模型打碎了
事後我用了十五分鐘去細心欣賞
發現打碎了的高達
竟然比起平日那個砌好的形態更美
然後我再用了十分鐘去打掃地方
再為其拍照

這短短的三十分鐘
算是今天我思緒最安穩的時間
打碎了的高達模型
是我今天看過最美好的東西
而那模型著地的那一聲
是聽過最美好的聲音

原來人生覺得最爛的事情
也未必是最糟
因為最糟的
可能一直就在眼前而未曾發現
又或者根本就是自己

我想我找到了答案
痴線, 咁都有潮文
已經痴撚咗線

第一次白化
係我太近噴定今日太濕
又白得幾靚
當反光都ok
唔好扮後生無睇過鳩拍蠔玻璃杯喎
咁你而家成功改寫咗做潮文

廢柴級作品
終於肯搞掂依隻
請問 隻藍綠點噴

https://acrylicosvallejo.com/producto/modelismo/game-color/verdin-72135/
依隻av油黎
不過我係手油
而且隻色偏薄荷綠多d

https://acrylicosvallejo.com/en/product/hobby/game-color-en/verdigris-72096/
sor依隻先係
搵File嘅時候見到分享下
勸世, 好人好者, 千期唔好掂pixel camouflage

唔單只遮撚到唔知jm9

上錯次序係要等你一次過搣晒落嚟先會發現

用足4個鐘去遮過噴過, 屎都唔得閒屙

完成品, 唔好問我點樣tune出到嚟會差咁撚遠
一來係手機影相有影響, 二來我散咗功就唔記得自己做過乜

雪糕盒正唔正
又想召喚三森吧
巴打好有心機,一路edit一圖都
已收在頭post
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E9%80%A0%E5%9E%8B%E7%9B%B8%E9%97%9C/%E5%90%84%E6%AC%BE%E7%AD%86%E5%9C%B0%E5%BF%83%E5%BE%97
特登開左個分類叫造型相關放咁巴打既鴻文,
希望遲D有膠板3D Printing等等既文都可以放入去

畢地
我都諗左好耐係筆地定係畢地,
上網search2個名都有人寫
反正係音譯就冇理,
跟返原作者算
錯左就改左佢啦, 我都驚誤人子弟
唔該山埃巴打幫我收錄頭post
終於唔係得啲潮文同meme

利申 我啲chinese真係唔係幾好...
應該寫返句解說同各家各地唔同叫法同譯法
Putty,畢地,筆地,補土,
原子灰(?),
仲有咩叫法
叫Putty就無問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞