[出得嚟行預左要還]歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (83) 踩地雷不甘心

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
真 比貴啲買佢齊同好行 同福利係兩極
去富聯好多時係去到先睇吓有無咩想執
福姑好似澳牛咁,要就拎去比錢,唔係比你行
你哋再吹奏多一排就會變埋福利咁架喇
我個隻連骨都噴埋
我搞左1個月
其實除左富聯仲有邊度有手辦工具賣?
大魔巴個場好舒適呀
頭先買左枝黃色那個
屌 尋日見支噴筆壞壞地諗住拎出去整 朝早起身試多次支野自己好番
唔明你指乜嘢手辦工具
如果你係指啲手工用品, 我一搬建議去美術用品鋪(留意富聯個名)
其實我覺得只要睇多啲書(唔係片, 尤其歐洲出版)就會發現好多工具都係來自美術用品/畫廊, 大型五金鋪, 家俱鋪同文具店
點解話睇書呢就其實最主要係啲keywords比較有用, 搵起上嚟易好多
有樣嘢得罪講句都要講架喇
中文圈啲工具稱呼真係害撚死你
刻線用具: 刻針, 刻刀, 刻線刀, P刀, 推刀(下略
有幾多樣係講緊同一樣嘢? 分唔分到邊樣打邊樣?
聰明嘅連登仔一定知一定清楚啦係咪?試下拎嚟問第二個叫佢排返多一次
油: 水性油, 油性油, 硝基油, 亞加力油, 琺瑯油, 乳膠漆, 丙烯顏料
相信一定難大家唔到
雖然我成日話開卷有益, 記得仲要揀嚟睇, 同埋唔同國籍作家嘅書要抱唔同態度去睇

利申: 爛口仆街老屎忽
DQ細胞
工程佬表示好多工具都係用自己開工架生可以搞得掂
之前見到神之手果套六角匙真係當場嚇一跳
模 型 專 用
當堂貴十倍
佢灰色內甲果層成形色真係成舊都係水紋
想拆番晒出黎噴
由此可見, 砌光武嘅人都是老屎忽
但講真嗰句我唔排斥模唔模型用同branding喱個情況
始終Accessibility高低對一個hobby嚟講其實好重要
唔係個個人都係專業人士, 買賣嘅嘢都係買賣雙方你情我願
加上有啲人就係唔鍾意私人時間都要用做嘢嗰套去搞自己手作(例如我)
所以我先話, 睇書, 睇好書
而唔會叫人唔好幫襯啲乜乜物物或者笑鳩咩人買咩嘢
最緊要係知道自己做緊啲乜同要啲乜
田宮係OLFA OEM
你要黑色筆柄咪田宮 黃色咪OLFA

Wave就唔知鳥
咁我直接問
福巴有無地方介紹買矽膠同AB水?

執屋搵到隻陳年zero
睇下有冇辦法復活佢先 中學點玩佢先整到爛晒
又黎REBOOT計劃
除左D透明件應該都無咩大問題既
入面關節斷鬼晒
其實我剩係買過一次就係喺富聯
喱兩件嘢我平生剩係用過兩次
一次就係我喺大學學用真空機嗰陣
一次就係我複件失敗嗰陣
然後果斷放棄了me ja 希望唔好笑
少問題啦
發覺係窗口隊出去噴油,抽氣都唔洗開

又學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞