想番去讀番書重新裝備自己,測量好唔好?

103 回覆
7 Like 77 Dislike

上個月睇海員,但見人講實際做野係請好少香港人做遠洋船,因為多大陸人爭,同埋又一堆牌先上到位,而個公會勁多藍屍
怕讀完2年都係低薪之餘仲要係香港做本地船OT之餘仲要打8號都要睇住架船...

依個月睇測量,想學工料測量師,但唔知易唔易讀,讀完出黎好唔好做,最差月入幾多咁。
會唔會有OT?一星期番5日定6日?

土地測量我都OK
以前做過1日測量師助手,只係抬住個三腳架幫師傅抬住佢咁,但果陣都係啱啱讀完書唔想再讀,所以無聽師傅講去讀番書,反叛期果陣老豆話叫我讀我都無讀到。

其他位置好似要成日計數又微積分咁?有個好似仲要讀LAW?
唔知果幾范好唔好讀。

同埋讀IVE HD 定 大學好?
冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成

會天下大亂

世上總要有你D咁既廢人
上連登講真話做乜
個個連仔50k up
工料測量hd 真係唔好去,每年poly hku city 再加 topup degree 幾百個學位畢業,先得18000~19000人工,ive 工料hd 真係冇運行。

建議讀land survey,第日移民都叫有一技之長(要唔怕曬)
但我支持你呀樓主
我都係無乜學歷
憑着學咗一門手藝
搵到第一筆錢
然後轉左行,
開到3間鋪
唔係話自己好犀利
但係你有心想令自己好,一定可以
工料測量hd要學合約法,土地要學土地法,冇得避
測量唔好
點解呢d post都要認叻
其實我樣同存款都唔差
世界好公平就有鬼。
其實都好。
我想知係咩手藝。
我都有一筆錢,唔知轉咩行。
開公司又唔知開咩。
出黎浸過社會,唔想再做鳩流流既工。
係怕唔比讀同埋英文授課啫。
本書係英文都仲可以查字典。
香港行頭好細,讀完唔係話乞食既,不過係同乞食差不多去外國地大物博就好吃香啦,不過人地英文wor
land survey ive可以讀?? 畢業直接考到牌照??
測量師 係u grad 就做到考到牌 hd都比考牌
人工又低又悶 垃圾工 來生不做測量狗
有電牌不如讀埋BS/電機
正正經經去學返門手藝eg 水電 裝修 會唔會好D
考牌要求請睇 hkis 網站
咪撚讀工程啦又係斷送人生

趟平啦,出黎做野咁多年都仲未撚覺悟,仲以為呢個年代有機會
其實唔鐘意"躺平"呢個支那字。
我都鳩HEA咗大半輩,洗撚支那講躺平咩!
日本大把啦
BS係乜?
有電牌只係牌,同啲落手落腳既師傅唔同。
我轉工做地盤已經比啲無牌既師傅當仔淒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞