連登多唔多人有玩larp/劇本殺

278 回覆
32 Like 67 Dislike
有興趣
其實即係大學ocamp d game
玩左好多年啦 點解好似好新奇咁
未玩過但有興趣
依家變咗好多 吸引咗好多
以前黎黎去去就係玩時間線
之後唔夠難 就加到一人一刀

最撚憎依類
反而依家千變萬化 還原故事真係好正
好玩呀
有興趣
但冇frd得自己一個會唔會好尷
係啊 仲多左好多類型 唔會全部都係推理
都唔會啊 出去識下新朋友都幾好
最中意玩d特別既劇本
機制陣營好正 我都鐘意 仲有逃生本
有d本分得太清敵對
d資訊唔流通 還原唔到劇本
大家都十問九唔應無意思

同埋好撚怕d主持自己都唔熟個本
試過幾次 之後唔再會試陌生主持
咁呢個mc so fail 本重要 mc都好重要
同埋劇本真係玩一次

我都好憎d內容係個劇本到 d人睇漏/唔講就g

你去玩下民初諜戰本 超正 盤身份 大家呃黎呃去 打下戰術(不過好多時都要做共狗
有興趣 可唔可以講多少少 例如大致流程係點
同埋個場真係會根個劇本set? 咩陣營殺又係點
只係睇過大家查案搵兇手個種
當然可以 大致流程就係預先選擇一個你有興趣既劇本喇 咁齊人約時間就去玩

去到你會有一份屬於你自己既角色劇本
唔可以比人睇既 咁可能古代背景 有鋪頭提供埋衫換 提高代入感(其實都係為影相打卡

咁你問會唔會個場景都跟劇本背景set
香港好難做到 始終地方細 都係係一間房仔到玩 可能會有多間房比你搜索證據咁
但d道具/部份情節都會配合返個背景

陣營本就係 假設民初背景 可能會有日本/國民黨/共狗 咁可能你唔知邊個係你隊友
要靠線索/私聊還節去搵出黎 可能會認錯隊友架 試過到最後先知原來信錯人

咁古風陣營既 最經典就係正/邪喇
溝埋少少trpg?(其實我唔知算唔算)既野上去既 有時會有打架環節 每人有技能+roll點 鋪頭可以改唔roll點 睇佢自己點變

所以而家larp已經變到唔係正係睇劇本 搜證去盤兇 玩法多左好多 歡迎你去試下(larpclub大佬個孤城 民初陣營本 個人覺得非常好玩)
個陣營殺好似幾正 呢d通常幾多個人玩一局?玩幾個鐘都幾耐下
陣營普遍6-10人 視乎劇本 一般最少都4個鐘起跳 真係唔好以為好長時間 玩落就知
可能嫌時間太少
其實好驚去到個個都識對方 得我唔識
係唔係有grp可以入?
有無現場玩先

https://t.me/songomggg
香港某網台將玩本成個過程直播
都係識返玩larp嘅朋友?
一直都想玩
但唔識人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞