連登多唔多人有玩larp/劇本殺

278 回覆
32 Like 67 Dislike
有少量劇本會係獨立於兇案外 即係用第三方視角盤兇

但極大部份都係故事內 同兇案有關連 其實唔只兇案 有時要還原返成個故事出黎
永遠都係全村人想殺一個仆街
但係只有一個人執到雞
跟住大家搵返執雞條友出黎
自己會有自己任務,但係完成咗之後又發現對劇情影響唔大
只係自己果PART結局會唔同
係啊 好多本都係咁 但都有其他類型劇本既 陣營本都好好玩 鬥智鬥勇

越黎越多劇本唔著重“盤兇”呢樣野了 因為已經太多了 都係果樣野 萬變不離其宗

仲有情感本 果陣仲諗點解玩隻game會喊架 d人傻架?到後尾遇到一個劇本 原來真係會喊架
玩過一次
感覺似係揭尾故 狼人同trpg扮角色嗰part溝埋一齊咁
似啊,但聽講玩開bg果班睇唔起larp(聽朋友講)
有玩開 無試過online玩
online點搜證? 定揀d純講野既劇本
係咪要有啲演技㗎 唔識依啲嘢玩會唔會好尷尬 有啲興趣但係完全唔了解係玩啲乜
照搜啊 大部份都做到 有時情感本我覺得online玩比線下更加好 因為見唔到面 冇咁尷尬 個人都大膽d

但始終緊係推薦出黎玩喇 有互動同埋體驗感好d有次玩恐怖本個mc神級演繹 即刻起曬雞皮
如果純推理本唔洗理太多 做個無感情既盤兇選手就得

如果情感本/陣營本呢 就要交下戲喇
如果成班新人可能會覺得有少少尷尬
要靠個mc去帶動你地
整到天花龍鳳 然後我如果頭半個鐘就俾人殺左既話可唔可以走先?
第一次聽,想問下係咪好似wiki講咁
LARP的參與者在用肢體扮演虛構人物,即興詮釋他們角色的說話和動作,有點像即興劇場的演員

咁玩咪好老尷?
唔似狼人 基本上好少有玩家會死亡
除非陣營本有打架環節 但都係中後期既事 死左只能怪運氣差/自己冇本事
大部份都唔會 但有時有一part我地會叫小劇場 咁呢個時候就要做下戲 代入角色 但係會有對白 每人幾句 有時會有少少動作咁
聽講好多高汁女女有玩本,聰明與智慧並重
自己玩咗過百個本🤣玩開個幾間都好多靚女,聽講間間都缺仔🤭
應該係話美貌與智慧並重
識貨哦ching
真定假🤡
呃人燒春袋架
真 好多女仔個腦超勁 鐘意推理

亦都有唔鐘意用腦 正係鐘意玩情感本
資深玩家

可以一齊分享下啊 真心想多d人認識
larp界真係缺仔 男女比例大約3/7左右吧
所以男仔係劇本界好受歡迎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞