連登多唔多人有玩larp/劇本殺

278 回覆
32 Like 67 Dislike
我最近呢年幾都不斷玩緊,好似見香港都係唔多人玩

其實種類都算多 鐘意推理可以玩推理本
唔鐘意推理可以玩情感本 可以做下戲 表達下情感 又有陣營本 保護自己身份之餘又要估你地咩身份

不過可惜絕大部份既劇本都係大陸出
要睇殘體 香港都有少量作家自己作
希望越黎越多香港作家

難入坑可能就係難約齊腳 普遍都要5人或以上 唔夠人又唔想同陌生人一齊玩 但我覺得當一個社交都幾好

最近小弟成日online開比自己朋友玩 都令到佢地鐘意玩 有興趣可留tg 我自己都只係一個玩左年幾既玩家 有咩問題解答到既都會盡量答 但有時答錯勿屌
好似有間野係專做劇本殺
一鋪玩太耐 玩著on9劇本就仆街
香港有好幾間啊 大大細細加埋應該都有十間
係啊 最少都4粒鐘 玩著閪本真係曬錢曬時間
Hi你好
嘩 大佬你好
每日一推
好似好難玩咁?
只要揀個難度冇咁高既劇本 mc帶得好既話應該冇乜問題既 唔好想像到咁難 但larp始終都係要講野去表達

我有個fd平時好內向怕醜慢熱 玩左十幾個情感本之後 而家放飛自我 各式各樣既冧女說話對佢完全冇問題

唔好話我係咩打手啊 真心覺得呢種遊戲幾好 鍛煉到頭腦 訓練到說話 令到自己外向d 識多左朋友 社交圈子都闊左 本身我都係毒撚一個 而家多左好多鐘意玩larp既朋友
點樣online開
用dc 不過體驗感一定冇出去玩咁好架喇
輕推
仲以為台灣先有
香港都有架 有個大佬larpclub留言 佢好似19年已經係香港做了
第一次聽
係咪即係揭尾故之類?
More
唔同啊 簡單講即係有個兇殺案 圈繞住玩家們發生 兇手要隱藏 然後其他好人要搵兇手 可能仲有其他任務咁 但而家d劇本已經進化到好複雜
玩過幾次larp, 老老豆豆真係乜道具同氣氛都有做齊, 但我就係體驗唔到有咩好玩 有一次仲要係租場整野, 之後廿幾人一齊玩
廿幾人應該係大型實體搜證
我都未接觸過呢隻 主要都係5-8人坐定定
有時去下房仔搜下證咁
好似幾得意
有咩渠道可以玩
香港有好幾間鋪頭啊 $200-300一個吧 視乎劇本 你係ig search larp

想問吓
即係好似狼人咁 其中一個玩家係兇手,之後大家要一齊搵係邊個?各自都有故事入面扮演既角色?
還是玩家完全獨立於個故事以外?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞