[Algo Trade]呢排個市係咪搞到好多Algo 死晒?

72 回覆
20 Like 2 Dislike
Algo Trade 必定係trade 期指?
之前大牛市行單邊一野車兩百爆一千就梗得
呢兩個月轉左炒細波幅真係輸到爆倉都唔掂
兩百點已經輸十幾%按,輸幾隻就冇左一張
呢個algo有follow開,當參考only
佢好似開咗2年幾,往績係同tqqq差不多
上幾個月試過幾日食2千點
波幅野好正常,唔知點解執
因為今個月輸左千幾點
輸一千點有幾多
Algo 睇長遠回報同mdd

未必因為咁樣執
可能俾人告掛

始終冇牌係犯法
呢排我都賺夠
期指極短期趨勢係會同恆指唔同
否則高水/低水唔會不停變
曾經都想學algo但發覺一條algo無得係唔同市況通用
結果去左學price action daytrade
始終algo 都係trade 長線好啲
短線太多noise
好奇點解你會覺得price action daytrade 好d
我都唔敢講price action好
但覺得手動炒好處係自己睇住幅圖去判斷個市點運行
行trading range有trading range既做法
行單邊又可以即刻轉操作
期指恒指其實係冇線性或者比例上既關連

期指係有成交
恒指只係計出來,冇人知計出來既時間,會唔會有delay
Price action 好易有主觀嘅判斷
同埋,唔易backtest
咁就好之前TSLA 上極都上唔到去
就係呢班PK 一到阻力位就洗返落去
非常同意
真係好講經驗
傻仔先會比錢租code
risk你take哂 佢就袋袋平安 奈何香港多on9仔 曾幾何時都想拎我條表面風光實質知道一定唔得既algo出黎搵傻仔 不過marketing太煩無搞

勁既algo一定唔會租比人 你班傻仔唔好再發租code財自夢
屌佢冇test correlation
https://lih.kg/2308947
呢個fb同telegram都冇update了
一言驚醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞