[Algo Trade]呢排個市係咪搞到好多Algo 死晒?

72 回覆
20 Like 2 Dislike
我TG 有幾個follow 開Algo Trader,今日冇啦啦見有個叫Shuttle Algo 死晒咁,TG/FB/Web 全Del 晒
唔知俾左錢佢地d users 有冇得refund
我地睇緊同一個以為壞左
咁PK,有冇多d sources 8 掛下
我記得就有堆 excel表, 同埋佢有 MC (交易軟件) gen出黎 live order msg射上 tg gp
不過呢4~5月日日輸, 尋晚最尾睇4月好似輸到就爆倉咁
是但寫條MA+RSI 就當係algo sell人?
留名睇有 join 到 ge巴打講下佢個algo
點解會俾錢啲三唔識七的人投資? 個Algo 有幾多年往績?
我深信網上能公開既algo都係無用既algo/特定時間特定條件先work e.g.橫盤/大單邊,你先要決定到底今日係咩勢,再決定行邊條algo
早排呢到都好似有人整
有時我諗緊賣得出黎果 d algo其實個 creator係行緊另一條同你地有 T-1 time different
姐係外面條algo係9:45 Call 細期, 其實真實係9:44:30 早你30 秒買入, 你等地全人類都09:45 買入推一推幾個 pts, 每次 trade 都食呢 d 位, 一日都有10/20點, 如果推一張大, 已經每日有幾百~一千執
咁容易就好 一會咁諗你中overfitting 硬。個問題唔係公開得都無用,而係price action 重要玩day trade 基本上學界一致同意根本就係noise,backtesting 幾靚都係overfit
有join, 5月輸咗16萬。
除非佢係大莊,否則提早幾多入都好,會被大盤影響,佢早入半分鍾唔等於佢個價會好d
拋磚,我條algo一個月玩恆指既record, 我用同一條rule去backtest 4月work, 3月就唔work.想講既係每條algo都有佢既特性
基本上應該一次要行幾條code
對沖返唔同市況
連work 10年突然間無啦啦輸到爆MDDx2 都時有發生,每一個玩過下algo 嘅人都一定試過,話知你果10年點左切右切monte carlo
turnout教人寫algo先係最穩贏
舊年成年單邊市,舊年條algo work,
今年一定要重新寫過

今年又treasury yield,遲吓又有機會tapering,
難度大好多

外國有部分分析師都話S&P500到埋頂添,
當然信不信由你
事實 早排咪有個巴打上黎話教algo 實質係tg賣code 賺到仆街 2-3000人follow佢有1%人join都爽皮
比錢幫人試code都制 呢到真係好多水魚
如果有得rent條algo,而且係長期work嘅,
當然唔介意畀錢租(搭MultiCharts用)

當買active ETF畀management fee

不過呢個post同契媽今年上半年表現已經間接印證好難玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞