三浦建太郎 / 烙印勇士 追思會

173 回覆
99 Like 3 Dislike
https://twitter.com/MRko_aki___/status/1395581370328489985?s=19

如果助手真係續畫,無論接唔接受都好希望都會支持
黃金時代絕到舉世無雙
三浦老師rest in peace
烙印真係好好睇
格斯由細到大,根本就無人愛過佢,雖然佢以為養父對佢有情,但原來最後都只係佢既生財工具,即使係咁,格斯對於親手殺左養父呢件事都係好有罪惡感,仲搞到扑唔到野,dboy死全家點比
其實有邊套漫畫係個原作者過身之後第個人接手繼續畫落去會有好收場得㗎?唔係三浦健太郎畫嘅烙印戰士,我就唔想睇啦!
格斯個種得完又失真係慘過dboy個d, 仲要係經歷幾次
亦都係烙印好睇嘅地方
細個俾養父出賣雞姦唔信人
之後有好gay友,女友又有同伴, 點知被出賣
睇住條女俾d怪物同FD輪姦,自己個仔變埋怪物
條女痴左線, 仲要憎左自己
保護條女着狂戰士甲搞到自己半死不活
醫返好條女又唔可以見面.........
睇住格斯不停起跌真係好絕望
但佢嘅心境變化同爭扎係其他為慘而慘嘅故事無得比
現實世界講佐俾你聽,呢種靠上位者實力,由上而下的管治架構,如果全部都係“自然人”的話,係唔可能持久的。終會出現腐化。

同我哋世界唔同的地方係:最上位者“格里弗斯”係非自然人,佢如同上帝一樣的神的位置,必要時佢用神一樣的力量去維持平衡,喺故事入面真係咬佢唔入喎。

但就算格里弗斯如“神”一樣,佢都有如同人自私,排除異己/異見者的一面。
神之手有5個人
一直覺得格里弗斯起嘅王國
只係神之手計劃嘅一部分
之後時機成熟 神之手同天使長就會做野

不過 已經永遠唔會知道啦
口裹說不 身體卻很誠實
真係好想睇到斬柒佢呀
Fromsoftware 宮崎英高有冇出post
佢都係烙印fans
前嗰排玩dark souls 3都整咗隻格斯出嚟 攞住把巨劍斬怪

希望作者安息 早登極樂
雖然本身都唔預睇到結局,
但冇諗過係咁早咁快
故事仲有太多野未交代
一開始格斯親生呀媽點解同一班人吊頸死都冇講(定講咗我冇留意到)
到主線都係只去到中間都唔知有冇
結果變成而家咁,唔上唔落真係好遺憾
rip三蒲
蝕真係痴撚線 果陣睇到呆咗
好撚絕望同恐怖
格斯一行人係精靈島過住安穩日子,卡思嘉又醒番有番記憶,已經當係大結局左,一路好走, 三浦大師多謝你比左烙印戰士大家睇
如期三浦助手想畫埋佢, 不如出過前傳講骷髏騎士過去應該仲好睇
其實有冇留低結局,冇既話就算啦,有既話點都要完成埋佢啦,當係完成遺願
佢應該一早知自己身體有事,之後成立咗個studio,為咗train一班新人,三浦畀佢啲弟子畫咗套新漫畫,啲畫風同烙印一模一樣
生有涯 而烙印無涯

以有涯隨無涯,殆已。
係咪有條on9仔個個comment都負評
條on9 中間俾漏咗幾個
正柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞