睇完條片終於明點解ViuTV啲片咁好睇

224 回覆
776 Like 30 Dislike
好耐冇睇tvb,張兆輝?
共狗遲早攪魯生
幾有趣,聽完都令人會思考
點解我阿媽唔幫我搵女朋友
到底TVB藝人「受唔住中國市場誘惑出走哂」
定系「怪只怪tvb度縮留唔住人」
佢攞到視帝未
以前初開台嘅TVB,同Viutv一樣,為咗打倒麗的(即後期嘅亞視),創立咗好多當時好革新嘅節目。

打一段字去歪曲歷史 / 妖魔化 麗的(亞視)都冇人負皮

難怪 中共 可以靠改變過去(歷史)去控制未來
(用教育妖魔化英國人對香港恩情去控制香港下一代)
仲做過Apple Creative Director, 好猛料
會叫姜B做姜濤先生
呢啲真係細節位黎
153都好猛料, 老豆係 呂樂頭馬, 同鄉黑黑警好friend
為左奶一個玻璃心政權就必然要要遵守大量模糊不清既紅線
然後自自然然會變左自我審查 因為驚被BAM
咩野妖魔化?

我有講麗的好差咩?

人係有隋性,習慣咗一樣野,好多時都只會做嗰一樣野。睇開嗰個台,就只會睇嗰個台。唔會咁易接受新野。

當時,無線作為新台,唔革新,跟麗的嘅話,啲人只會睇返麗的。
而依家嘅TVB,就係以前嘅麗的,為咗穩定,為咗成本,放棄咗創作。

巴打有冇source
李生用人係勁,請到魯生咁短時間搞起viutv
我冇source。

不過你可以睇返麗的映聲係1957年開台。當時係收費電視台。相隔10年,無線1967年開台,以免費廣播嚟招客。

麗的映聲要係6年後,即1973年。先拎無線廣播牌照。如果有前瞻性嘅,我諗唔會隔咗6年,俾一個新起嘅電視台,養咗一班觀眾,先會出手去爭呢塊肉。

麗的映聲係英國,無線係本土。我唔會覺得英國政府打壓麗的而唔俾牌佢地。

相反,我覺得麗的係覺得自己有咁多年收費廣播及電視服務,覺得冇人會比佢地更加有能力去經營一個電視台。

呢個係我嘅角度。Source就冇啦。
limitations encouraged creativity
要打年輕人市場就應該以普通話為主
聽君一席話 勝讀十年書
魯生真係知下屬搞緊咩
出咩歌都俾意見
今晚食宵夜 同 又要威又要戴頭盔都好睇呀
睇開好多viutv藝人既片,都知佢真係跟得好貼,乜都知
同埋好似廣告佬一樣,要監製交下橋,度下啲有創意節目
其實佢從來都冇尊重人地意見架喇
最大問題係內部鬥爭,然後交由一班唔肯進步、思想守舊既高層去領導大台,同埋慳成本唔開拍古裝劇都會出事。
淨係呢10年,你同四大唱片交惡,唔止玩死樂壇,亦玩死自己大台,而家傾掂數真係畀面曾志偉,唔係畀面大台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞