AirPods Max 插線時也無法享受 Apple Music 無損音樂

65 回覆
27 Like 2 Dislike
我都認同你所講
可能陣間6月wdcc就出 airpod 3 + airpod pro max
所以話
窮撚入apple坑幾大獲
佢本身粒H1處理能力唔差,應該hardware冇問題

所以我諗佢會有新codec嘢出

但要留係wwdc先會公佈,同要新OS先用得

不過都可以肯定嘅係會出新耳機原生support lossless
唔係話bluetooth 5.0 出唔到lossless先唔喺依家啲耳機到用到咩?
其實佢可以懶勁咁出個名好似好勁嘅codec俾AirPods用,然後吹到同lossless已經好接近,然後話support 192/24(背後可能先壓縮再解壓)

咁就大把人buy啦,反正用得bluetooth啲聲都唔會好得去邊大把人都聽唔出個出聲,因為好多人淨係見到support lossless就自我感覺良好
都聽唔出個*分別
唔識嘢
其實先傳哂首歌入耳機
係咪可以直接聽..
Apple果幾件airpod/home pod有冇無損都冇分別啦
係咁咖喇用得Apple就
用過就知真香
利申用家

價錢就一定貴架啦
不過心諗2個AirPods pro都要4千啦
買得apple仲想平靚正?
320同1411要好比心機先分到
128有啲位沙聲喎清
128用心聽係分到嘅
但係256/320再上就真係好難分
出街聽基本上係無分別
呢個blind test有幾首歌,每首都會擺128 / 320 / WAV(無損)等你試聽
睇吓自己分唔分到邊隻打邊隻
https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality

另外所謂CD Lossless / Hi-Res只係技術規格
隻歌好唔好聲仲要睇埋後期製作質素
幾多廣東歌係鳩錄音,又或者日本出晒名劣質mastering嘅Lantis動漫音樂
呢啲歌就算出咗Lossless / Hi-Res都唔會靚聲得去邊
仲未計有啲Hi-Res可能本身母帶只係16/44.1,但係經後期夾硬upscale去扮Hi-Res

當你有真Hi-Res音源又係錄得靚聲,仲要睇埋硬件配置
點解Hifi友用緊嘅DAP造到成塊磚咁厚唔係無原因
果啲機唔係得塊晶片出到聲就得,仲要睇埋電路板走位設計減少訊號干擾
一部咁薄嘅smartphone想要做到靚聲真係唔係咁容易
一般電話內置 Dac 輸出只去到 48/24,所以所有 hi-res lossless 都係要用外置 Dac 先做到,呢樣 Apple Music 係同其他 music streaming service 無異。

你講嗰啲 Android DAP 係內置高規格既 Dac 已 support 輸出 hi-res lossless.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞