AirPods Max 插線時也無法享受 Apple Music 無損音樂

65 回覆
27 Like 2 Dislike
賺到盡來講,apple認第二,邊個敢認第一?iphone差機耳塞都唔送又加價

因為其僅支援模擬訊號輸入。用它來聽的話,會需要經歷一個數位到模擬再到數位的過程,雖然前後都是 24-bit 48kHz/192kHz

Apple 也已經確認 HomePod 和 HomePod mini 也都不會支援 Apple Music 的無損音樂
咁用咩先聽到
遲啲自然有新嘢比你買!
AirPods Max Pro
air pod 3
正冚家鏟
普通有線耳機
插線都唔得係因為藍牙耳機會二次轉碼?

不過唔使驚 到時會有專用嘅airpods max plus pro
屌佢老母唔係咁撚多弱智盲粉
apple都唔做得咁撚盡
Sennheiser IE900
Apple lossless 免費,其他要加錢
其實又冇咁仆街 用普通有線耳機就得 唔需要咩特別耳機
但自家機聽唔到係咩玩法
研究咗一下
apple 藍牙耳機係用AAC編碼 係一種有損壓縮編碼 自然係冇辦法播放無損歌
至於個max插線都唔得 唔係指耳機播唔到 佢係指基於系統問題手機播放有限制 呢個問題an機一樣

https://www.spill.hk/headphones/9-questions-and-8-answers-about-mobile-music/
問題係佢推無損一定唔係好2近期的決定

但出左先一兩年嘅新耳機竟然無預埋support

咁唔係仆街可以點兜
冇諗過為apple辯護
只係作為一個 音樂愛好者 耳機愛好者 嘅睇法
唔使起曬槓嘅
總之apple當用家on9啦
4千幾MAX 都冇份聽
真係
(MAX用家
真心問你地有咩感覺,好撚慘
慘又唔會嘅 有啲無奈咁啦
本身買果陣冇預佢有(自我安慰
apple 作風
正路咁諗,新air pod 3應該支持到無損,anc就唔洗旨意

air pod pro max就有無損加anc
咩人用咩機
pod 仔聽無損根本冇意思
雖然好過冇
我都用緊max

我一開始嘅感覺係屌你咩,自己出嘅服務自己所有hardware都用唔到

諗深少少,Apple好少會係冇任何hardware support嘅情況下出新嘢(airtag都起碼等到有兩代iPhone有U1 support先出)

跟住開始覺得有三種可能性:
1.會唔會係wwdc有新software嘢去support啲耳機聽到lossless,所以唔講得住

2.有間好大嘅公司出咗lossless,逼到Apple music一定要係未有嘢support嘅情況下咁快要推無損出嚟,但我覺得tidal同kkbox未夠大到逼Apple music咁快出手,因為最大對手都話今年年尾先出無損

3.同Apple TV+一樣,因為冇嘢睇所以free俾你,而Apple music因為冇硬件播到lossless,所以唔使加價都聽到

我希望係1多啦,因為我真係諗唔明佢點解無啦啦係冇hardware support嘅情況下咁急出lossless

明明就快有wwdc,點解唔等wwdc先一次過公佈有lossless(當one more thing咁嚟推,明明都會有唔少嘅回響)

當然如果佢本身wwdc冇嘢令到依家嘅hardware support到lossless嘅話會好撚柒啦,但如果有新hardware會support lossless嘅話,係wwdc一次過講有lossless同新耳機support到呢樣嘢唔係更好更合理咩?

作為一個用撚咗好撚多年Apple嘢用家,真心覺得佢呢次咁急公佈出lossless有啲莫名其妙

最後都要講句屌佢老母,我乜9Apple嘢都有都用唔到你lossless服務阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞