AirPods Max 插線時也無法享受 Apple Music 無損音樂

65 回覆
27 Like 2 Dislike
係咪有 hi-res 認證果 d 耳筒就得?
因為大圍既 service 都出無損
其實只係人有我有,落多個logo好似型啲,唔係預你用架
我懷疑用iphone聽歌嘅唔夠1% 識分128k 同lossless
有hi-res認證只係話個耳機啲聲可以出到hi-res,但依家最大問題應該係點輸出到耳機?

因為官網寫要用DAC,咁如果唔經dac應該冇辦法出到hi-res source去耳機

以上係針對iPhone等裝置,如果係android嘅話應該簡單啲?因為好多勁mp3果啲行android,直接內置dac,用耳機直出就ok

但如果android電話就又同iPhone一樣要經dac先出到去耳機行lossless?
但最大對手都有排未出,唔使咁急出阿

而且Apple出新嘢不嬲唔係最快,係準備好先出,呢次乜9都冇就趕住出我先覺得奇怪啫

除非佢有內幕料知音樂界有大嘢發生啦
LDAC
但以我所知LDAC好似都係未完全support晒192/24?因為都有唔夠穩定同唔夠快嘅情況
android 大把格式支持啦
聽緊40mb 一wifi音質,同128差好撚遠wo
同一邏輯,即係其實 kk, moov, tidal 都要駁 dac?
因為我冇用過android,想問下係冇DAC嘅情況下可以出到192/24?因為我知好多年前有啲Lg電話內置DAC

但如果冇DAC嘅情況下,用藍牙係咪都係得aptx/hd,LDAC出高音質?但夠穩定同快咁出到192/24?定會出48/24或96/24?我唔係好明呢度
LDAC唔係lossless
只係hi-res 去到24/96
唔穩定同唔夠快 <-太多因素影響
唔關本身codec事
因為如果就咁電話直出高音質,因為電話所限係會壓縮再藍牙出,音質係會差咗,唔係真無損

就算用aptx都只係會好啲,但都唔係最好
用緊SONY隻XM3會唔會都有分別
因為官網話AirPods max用線會出到96/24,但只不過係轉兩次,所以會差咗,我可以接受呢少少loss,但如果係咁,佢On9在冇兩邊係lightning俾人用線連AirPods max同iPhone
好快會有配件
不過有線先可以同LDAC睇齊
apple自己出個hi res codec啦好心
android為咗音訊統一轉換,進行 Sample Rate Conversion 至統一至48kHz
呢個係系統上嘅問題 除非有對android進行特別定制可繞過Sample Rate Conversion處理音訊
唔係嘅話android最多只可以16bit\48kHz

現時藍牙無論任何格式 都係經過二次轉碼同壓縮 所以佢吹到幾勁都好其實都係有失真
所以我懷疑佢wwdc有嘢要公佈,唔係點會咁On9
但又唔明佢點解唔WWDC先一次過先公佈
呢點都係我上面長篇大論入面嘅其中一點

究竟係乜因由要令佢咁急推個lossless出嚟呢

明明可以係wwdc度講,只係兩個星期後嘅事

諗唔透
見到homepod 同 插線max 都唔support真係燥
居然冇一件自家product support
4. apple 已經冇新搞作
如果冇新搞作嘅話,佢大可以唔出lossless住阿

反正Spotify 又未有,tidal果啲又唔算多人用

諗唔透
啱啱先買左airpod max。。。
放心就快有air pod pro max
用開ip就知個名點玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞