耶穌會周手淫出任天主教香港教區主教 搖L準備做漢奸

354 回覆
198 Like 27 Dislike
his 改做 your 仲wth
東正教同羅馬天主教唔係兩樣嘢嚟㗎咩
互相絕罰咗千幾年嘅會
所以我都冇歸類為舊/新嗰啲
嚟嚟去去都only隊緊Holy See
Yesyes
東正教影響力太細,來來去去都只係東歐+埃塞俄比亞+少量中東
有野史話John Wesley 有被按立 但唔清楚 但係唔跟規矩 因為東正教主教人數唔齊 但John Jones 應該肯定有被按立

同埋John Wesley 睇好多東方教父嘅神學祈禱著作 之前我聽德國改革500週年紀念 間教會請咗個東正教嘅神父 佢都有特登提起佢 仲比好高評價 佢話佢再次促進東西方中斷多年嘅神學交流同合一
我見到有個東正教牧首係冷戰嗰牌同天主教和解咗 真係世紀大事嚟
I mean佢哋同為Abrahamic religions
Yahweh (Jehovah) = Allah
1054 冇一千年 大家擁有嘅共同信仰其實唔係少 佢地出嚟嘅教父所寫嘅著作釋經係屬全體基督教會擁有 改革家都一樣有廣泛引用
本篤15 鋪橋搭路 由若望保祿二世做
因為拜占庭冧咗之後 冇晒會眾同錢 咩福音事工都癱瘓
靠宗教就算鳩數啦
二戰教宗pp12咪又係對納粹屠殺隻單開隻眼閉
二戰完結仲傳聞幫納粹戰犯逃亡
唔係 拜占庭冧咗之後好似跟咗個公主去咗俄羅斯沙皇叫自己羅馬第三唔係真係獅子開大口嘅
心不正你日日念經都無用,你總要返上面述職,到時自然會有天收

你精神喺度,就算只係蝙蝠教徒,都好過前者
之前香港俄國正教仲係Facebook 用中文笑鳩君堡 得返幾千個會眾
香港一間大教會會堂都人數相若
無計 希臘攞唔返君堡
又咁講,佢係班老人家 (愛爾蘭來果「十三太保」) groom 出黎嘅靈童
由佢返去兩華教書開始
根本就鋪咗佢係兩華以至整個耶穌會(港澳喇下) 個掌門人 (provincial, 好似無咗 rector呢個朵)
再上就佢造化喇
咁係班老人家睇錯定佢自己變咗
就真係唔知喇
但係真係好香港俄正真係好賤格
哇十三太保都有 你哋天主教真係唔講得笑
俄佬不嬲唔掂 俄東係國內真係變咗打壓性小眾嘅工具
但我睇都話其實二戰期間嘅pp12 唔係真係咁差 佢有份叫修道開門俾猶太人 佢評價崩潰係起60年代 俾蘇共嘅代理人drama 抺黑
https://storystudio.tw/article/gushi/der-stellvertreter/
咁邊撚個送野比康熙?
除了習 你不可拜別的神
「十三太保」我作架姐
佢地好人黎架!!
上邊有巴打講咗, 佢地係愛爾蘭神父
1960年最後一批黎香港, 一共十三個

當年嘅耶穌會愛爾蘭神父係咁樣嘅 (同場加演正按察司 VS 而家啲所謂「(首席)法官」點處理「國安問題」

譚壽文神父藐視法庭案 (1951)
顧汝德, 官商同謀, p.90. (三: 殖民地統治的政治局限)

殖民地政府盡量防範具備影響力、思想獨立的團體出現,與這群精英在社會上競爭政治威信。來自任何機構的批評,即使是善意或有理據的,都被視為挑戰英國統治的危機。

有時殖民地政府對甚麼是潛在的顛覆因素有與眾不同的定義。1953 年,一名耶穌會神父在一本英文雜誌中,抨擊香港從殖民地法律服務部中甄選法官的做法,他指出,按照英國傳統,應聘任公務員以外的法律專業人士為法官,才可確保英國司法制度獨立。其後,律政司以令到司法制度聲譽受損為由,檢控雜誌社編輯,該神父也被控以藐視法庭罪。

余叔韶, 法訟趣聞, p.12.

華仁書院那時出版一本刊物,名為《 Echo 》 ,由譚壽文神甫作編輯。譚神甫刊登了一篇文章,評論香港的司法制度,說香港的司法制度和英國不同,法官並非由大律師行業中委任,只由殖民地法律部門提升,該部門原是一個不相干的機構。法官既從來不曾執業,又怎能指望他們能明白刑事案中辯方的難處而寄予同情。好不容易出庭辦案,通常亦只代表政府,擔任主控,潛意識中極可能偏袒控方。

史力倫認為譚壽文神甫撰寫並出版那篇文章,便是藐視法庭,因而檢控他。當日有關藐視法庭的法律和今天一樣。藐視法庭可以出自各種不同方式。控方對譚壽文神甫的指控是他對由殖民地法律部門委任法官的批評可能令人對司法部門產生不良印象,因而削弱香港的司法公正。

譚壽文神甫由廖亞利孖打御用大律師代表,廖向正按察司作有力陳辭,以被告所發表乃公正言論為抗辯理由,他認為寫那篇文章主要是希望有助本港的法制,亦是為香港的大局著想。跟著,他更利用英文特有的雙關語,設了個巧妙的譬喻。

譚壽文神甫是我在華仁書院時的恩師,檢控他實非我所願。當時雖然有點尷尬,但我相信他一定諒解我在庭上和他打對台只是秉公辦事、身不由己。事實上,我傾向於贊同廖亞利孖打的抗辯理由,說譚壽文神甫對殖民地法律部門的客觀評論是出於善意,並非針對任何人。只要政府當局能給予正視,避重就輕,那就利多於弊。但可惜由殖民地法律部門委任法官這備受詬病的制度注定還要繼續維持了數十年。

結果正按察司夏和爵士將譚壽文神甫定罪。罰款二百元,限十四天內繳交,否則入獄七天。夏和爵士本身是愛爾蘭人,和一些耶穌會士很友善。

案件審結後,居港的愛爾蘭籍耶穌會士在華仁書院舉行緊急會議,特別邀我列席作旁聽。當時一致通過決定不繳罰款,以對政府檢控譚壽文神甫並把他定罪表示抗議。後來才知道,在限期最後一天有人繳交了罰款,交款的既非譚壽文神甫,亦非任何愛爾蘭籍耶穌會士,而是一位無名氏。款項的真正來源相信是由正按察司自己掏腰包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞