清潔工羅長清中磚亡 兩少年被控謀殺及暴動 陳慶偉下周一負責案件管理聆訊 9月20日開審

256 回覆
9 Like 145 Dislike
坐船返強國住四五線城市有排都捉唔到啦清
當時又未起到佢地底
大把後援組織冇錢講唔通
藍絲先郁手掟真係想知點解告一邊暴動
控方有無需要証明一定係個舊磚係被告掟先告得入?
咪就係要舉證到佢殺人嘅意圖/搞到佢重傷有機會死而且最後死左
法官引導陪審團已經會講明咩情況下合乎謀殺定義,如果佢認為冇合理理據,已經可以引導陪審團否決謀殺

但用共同計劃就要證明到被告有參與計劃

或者證明到當時同一批黑衫人有意圖傷害包括死者在內一批人 我諗呢個會易啲 所以狗方先會告2人謀殺(事實上只有一舊磚即一人涉嫌謀殺)
班垃圾韭菜以為分化到 放到負
成日以為自己好寸到人
成日以為人哋睇到就受傷害

最好笑係成日以為自己扮黃扮手足 扮黃放負 好成功 以為冇人發現 但其實人人都睇到

好似啲間諜以為自己好成功
但其實人人睇到知晒
呢單老屈到呢
果單關鍵證據係we柒有講過想帶死者去醫院,但驚虐兒就無帶
咁已經係無intention去殺
連暴動都有陪審團就……
就係唔夠膽俾陪審團決定先唔上HC啫

唔敢講,睇呢段自己理解
但如法庭覺得被裁定犯謀殺罪的人在犯罪時不足18歲,則法庭對該人應判處終身監禁抑或較短刑期的監禁,具有酌情決定權。
謀殺
任何人被裁定犯謀殺罪,即須被終身監禁。但如法庭覺得被裁定犯謀殺罪的人在犯罪時不足18歲,則法庭對該人應判處終身監禁抑或較短刑期的監禁,具有酌情決定權。
(由1991年第50號第4條修訂;由1993年第24號第5條修訂;由1997年第86號第44條修訂)
[比照 1861 c. 100 s. 1 U.K.]
呢單上咗高院喎
咁即係要知道係邊個掟個舊磚先? 因為有可能唔係被告掟既磚而掟中個死者?
謀殺邊有得唔上
暴動就可以
一間反條例暴動都無上過
我理解係如果兩個都曾經掟磚,可以兩個都當主犯
所以佢地咪連暴動都一齊俾陪審團審
有好有唔好o既
唔好撚on9
知唔知強國幾撚多cctv
仲有香港人無電子支付係果度買支水都難
點生存?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞