清潔工羅長清中磚亡 兩少年被控謀殺及暴動 陳慶偉下周一負責案件管理聆訊 9月20日開審

256 回覆
9 Like 145 Dislike
如果影到舊磚係佢地掟
誤殺應該走唔甩
謀殺都未必
所以一係就打不在現場(舉證責任在控方,是否信納在於陪審團而非紅官)
一係打自衛還擊,是否信納都係在於陪審團
如果個官正常 係容易甩嘅 要證明到
擊中死者舊磚係被告拋出 呢點最難
被告有拋磚
要毫無疑點證明以上兩點好難 又冇高清片
片段入面都包得幾實,要大比數認為冇合理疑點先得
但係點解釋掟磚唔會令人受到嚴重傷害? 正如上面個CASE, 你打人, 本身唔諗住打死人都可以因為咁而比人告老謀
我估呢單控方會用「共同計劃」
控方會話只要當日有人係用磚掟向個廢老
話衝突現場掟磚係必然會令人身體嚴重受傷
呢兩位手足係「協助者」角色
唔洗證明係佢地掟中個廢老
~~~~~~~~~
所以真係好睇陪審團識唔識做
不在場點打? 唔係有CCTV?
打人唔諗著打死人,只係想教訓下佢
最後佢真係死左只係誤殺

老謀係我一開始打佢已經想打死佢
兩者唔同
咁好睇案發前兩人做緊乜
咁啱行過定點
但共同計劃要證明計劃果下幾難證明到
個問題係你點証明你本身唔諗住打死佢?

正如而家你點証明你掟個下唔知+唔覺得會掟死人?
啲狗根據cctv事後搵返拉人
死老嘢俾支那藍絲狗 team kill 跟手求其捉兩個後生嚟老屈
咁仲點打不在場? 比人影到佢係現場
CLS當日成班藍絲掟
cctv 裏面嗰個係唔係被告已經有得拗
正常佢哋都係暴動 btw doj就算9數啦
控方有舉證責任,要證明被告想掟死佢
辯方不需證明只係想掟傷佢

控方要證明到無合理疑點先入到謀殺
唔駛打,控方要毫無合理疑點證明佢地就係身處喺現場同埋有共同目的
只要陪審團認為有疑點已經可以投無罪
就睇吓控方有冇高清片同有力證據證明嗰舊磚係被告掟出
就算只係「想教訓下佢」,最後佢死咗,都係謀殺
如果控方表示任何人都知掟磚會做成嚴重傷害可以點打?
係 意圖唔重要
咁即係睇條片清唔清?
有辣有唔辣,佢連暴動一齊俾陪審團判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞