思覺老師 一個時代既沒落

427 回覆
1351 Like 17 Dislike
Bu lu ba la bi li ba la
By lu ba la bi li ba la 🤣
呀!!!! 佢沒事吧
佢正常過劉馬好多
六神合體!!!! 信和MK打鳩思覺老師
個治療過程係點
條六神合體BGM 片冇左
信和MK打鳩佢
多重人格
忒修斯之船
癲夠了
仲有幸福賓周
老師鍾意長頭髮同搽指甲油
指甲油係要靚個啲唔係柒個啲
https://www.facebook.com/1470869733130373/posts/2724623334421667/?extid=0&d=n

思覺老師的「充實人生」

玫瑰:早兩日見到一單晴天霹靂嘅消息,久未露面嘅思覺老師,出咗個 IG POST,話佢又精神病發,踎完醫院半年,食藥兼同牧師對話,終於「醒覺」,唔再拍「思覺短片」,想再過「充實人生」。

或者你唔知邊個係思覺老師。只要你足夠高齡又早上網,你或者會上新聞組睇過思覺老師拍嘅思覺短片,睇住佢用狂喜/歇斯底里嘅「演技」,喺度撩交打,聞臭腳,示範打飛機。或者大部份人都覺得佢係黐線佬,笑鳩佢,但當時佢嘅短片同文字,對我嘅衝擊其實好大。坦白講我冇當過佢係黐線佬,呢個人充滿娛樂性,而且思想脫框,係一個隱世嘅搞笑天才。

思覺老師嘅娛樂性,在於突出而誠實嘅個性,同埋接近消失嘅自我意識,其中後者係一般自以為「有頭有面」嘅「正常人」難以到達嘅高度。大部分所謂搞笑藝人(黃子華林海峰之流),由少少好笑去到唔撚好笑個轉捩點,通常就係佢開始覺得自己好成功好有型好搞笑嗰一下。思覺老師掉返轉,佢知道自己嘅位置,但以逆向思維,好似撚狗咁撚你班觀眾,你看佢黐線,但佢看你低能白痴。

做人做咗咁多年,我傾向相信,冇人暗啞底唔黐線,而我外加低能白痴。所以我屌你老母個葵涌醫院,屌撚鳩閪柒你個牧師,你哋有乜資格自詡精神健康?!憑咩點化思覺老師?!你哋只係摧毀咗一個曾經有趣嘅靈魂,俾假希望佢,格硬要佢行一條唔屬於自己嘅道路。

思覺老師已經擁有過充實嘅人生,就係佢拍短片娛樂眾生嘅年代。我唔會羞於承認,我係思覺老師嘅長期觀眾同擁躉。其實,老師以前長住過一次醫院之後,娛樂性已經大減。但即使係咁,只要老師有一日繼續拍片,有一個view一定係嶺南玫瑰貢獻嘅。

未睇過思覺老師作品嘅年青讀者,強烈推薦你哋去一去原POST下面COMMENT嘅連結,睇下佢嘅短片同文字。其中「人人都在踩狗屎」嘅文字 POST 係本 PAGE 另一位朋友夫人嘅最愛,唔好錯過。

從心理學上分析思覺老師的言行(作者:Bagghin)

按照佛洛伊德 (Freud) 的說法,一個人做事的動機不外乎兩點:性衝動和渴望偉大。對於第一點我沒有任何意見,但第二點我卻非常認同。於我來說,一直推動我努力學習與工作的就是「希望自己具有重要性」,即是一種「被人重視的感覺」。努力地完成某項工作,自然地會希望受到認同,被忽視的感覺很不好受,但我更渴望享受「無名英雄」的感覺,這也算是一種implicit的認同與重視吧。

先說回今天日記的主題──思覺老師。他的全名叫作___,網名為㊣香港思覺失調大魔王㊣。我從他兩年前在新聞組上興風作浪開始便一直追看他的新聞帖。他的名字在新聞組上無人不曉,他喜歡出位的言論,喜愛嘗試用獨特的修辭手法與別字去創作充滿個人風格的文字。更大膽嘗試自拍手淫短片上網,當然我也有幸是其中一名觀眾。﹝先旨聲明:我只是當笑片看﹞

有人說他是個大變態,也有人笑他是一名傻仔,他也承認自己曾經患有思覺失調的精神異常症狀,但有時看到他的言論獨到精闢,簡潔有力,真不知道他是真痴還是假傻。最令我佩服的是他對於自拍個人短片的勇氣,完全將個人的私隱與安全置之度外,更大膽請求眾網友在街上碰面時要主動襲擊他。此言論一出,眾網友自當群起攻之,一時間的口誅筆伐更令新聞組的氣氛熾熱起來。

對於新奇的東西,人們總會首先感到抗拒,再經過一段時間的瞭解與觀察後,才會漸漸改觀。思覺的行為到後來逐漸受到網友的諒解,接納甚至認同,有些人更為他建立個人新聞組,目的是為了取笑他還是取悅他,我真的不太清楚,但我也成為他的「追隨者」,有段時間甚至以「老師」與「門生」的關係互相稱呼。

精神失常的原因是什麼?沒有人能答這個大問題。有些專家指出,人的精神異常,是想在幻覺中尋求肯定自己的重要性,這在殘酷的現實生活中是得不不到的。或許思覺老師在過去的現實生活中不能獲得「被肯定」的感覺﹝從他的舊文字可以看出他過去的坎坷生活﹞,因而他便到了另一種世界﹝網上的新聞組世界﹞去尋求。

這是一個社會的悲劇嗎?我不太清楚。但我認為若果他有機會能矯正這個病症的話,他也未必會去做的。因為他現在比從前快樂多了。

思覺老師在近兩個月從網上消失了,或許他認為新聞組再沒有什麼好玩,感到意興闌珊吧。也許現在正嘗試重新面對外面的世界,不再逃避現實。姑勿論如何,希望他也有一個積極美滿的生活,到後會有期時,不會再自稱是香港思覺失調大魔王吧。
Linch應該係pd
其實佢五官唔算差
當年同佢一齊玩newsgroup嗰班仲喺唔喺度?風中勁草嗰班,可唔可以幫下老師?
香港 廣東話啦
老 普通話啦
Ready 英文 Ready Go
香港老Ready 香港老Ready 香港老Ready
On撚9!

駁唔到
老師比人搞到傻左
以前係IVE讀電子,佢連證書都拋埋
時代的眼淚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞