Poly 機械工程 你問我答 (for 2021 DSEr/ 未來DSEr)

76 回覆
0 Like 18 Dislike
系呀
系唔深入。唔夠時間掛
HAECO HASEL
無知一問 其實出到嚟有咩做
例如話做E&M 咁其實仔細係做啲咩
我聽過有唔少師兄師姐返工係瘋狂畫CAD,亦有人轉去做其他field CS/EE ,不斷打code 嘅都有,做電梯/manufacturing maintenance 嘅亦都有

Prof話因為ME 係傳統工程科,所以轉去其他field 相對較容易(當然都要時間pick up 下,呢度指公司肯請)

以PolyU 為例,year 4 有electives 可以揀,e.g. 如果想做風火水電多數都會reg 下air-conditioning 呢啲thermal 科

另外,有畢業生表示公司唔俾佢地分享得太details,話會涉及商業秘密

歡迎其他師兄師姐行過補充,我都想知多啲
ME:
HKU > UST = PolyU > CU > CityU
香港黎講, 主要做bs野, 大材少用
Cad 係autocad
如果做冷氣會負責啲咩 run冷氣個remote program嗰類?)

商業秘密

Btw多謝樓主先
Bs再細分會有咩關mechan事
風火水, but its just table engineering. not much rocket science.
3D CAD 嘅話Solidworks 都有
請問可否再開放group link?
New building (resisdence/ commercial) em 分contractor (下家), consultant (上家), 不過做既野都差不多, 其實都係將所需設備塞入有限空間, 零工程知識含量
好似除咗電都關事咁
會唔會要用mathlab
其實我係poly me fm,ic個matlab完全搞唔掂 少驚
個人認為Matlab 都想常見工具嚟,你讀緊IC2105?
講錯嘢 e&m咪電
Yes ar,solidworks都handle到
如果遲啲要用mathlab依家真係要補番先
最後嗰句
加油
in BS, Excel先係常見工具
matlab邊度常見 得一兩個course要用
我唔係只係指course,我聽過唔少人都有用,當然亦都有人用python
唔使理matlab㗎啦 搞得掂solidwork同autocad就夠搞掂呢四年同搵工 除非你想做automation 咁嘅話你可以而家開始操python
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞